De Japanse Kunst van Reiki (beschrijving van; Washington DC lezing, 2009)

Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

frans200 4

Vertaald door Ad Seelt

Mijn naam is Frans Stiene en ik werd heel vriendelijk uitgenodigd om voor de tweede keer naar Washington DC te komen. Vanavond wil ik graag een praatje houden over Reiki.
 
Ik kom oorspronkelijk uit Nederland en ben op mijn 21e naar Australië gegaan om te ‘backpacken’, waar ik toen mijn huidige vrouw Bronwen ontmoette. We zijn teruggegaan naar Nederland en hebben daar 7 jaar gewoond. Ik was toen nog niet in Reiki healing of iets dergelijks geïnteresseerd. 
Ik herinner me op een bank zittend met een vriendin uit Australië, die op visite was, en zij deed die ‘bewegingen bij haar lichaam’, terwijl we koekjes aten en wijn dronken. Ik vroeg toen; “Wat doe je?” en zij antwoordde; “ik doe reiki”. Maar het kon mijn interesse niet wekken.
 
 
Toen ik 16 was, begon ik te lijden aan behoorlijk chronische rugproblemen. De pijn in mijn onderrug ging door in mijn benen en als ik iets op moest rapen, moest ik het eerst over de grond slepen. 
Toen ik 30 was, verhuisden we naar India omdat we rond wilden reizen. Ondanks dat we wilden rondreizen in Azië, is daar nooit iets van terecht gekomen en we bleven hangen in India en leefden daar twee jaar. Toen we daar aankwamen had ik veel last van mijn rugproblemen en op een dag lag ik in bed en was mijn vrouw de omgeving aan het bekijken. Ik realiseerde me hoe absurd dit was, ik hier op bed en onmachtig me te bewegen. Ik nam me toen tot de intentie voor iets te doen voor mijn eigen genezing. Zoals de meesten van jullie weten beginnen dingen te bewegen zodra je het woord intentie gebruikt, speciaal als je erg graag iets wilt doen (Hoewel ik dat toen nog niet wist).
 
Zodoende begon ik allemaal mensen tegen te komen die met healing verbonden waren en kwam ik op het pad van Reiki. Ik kocht een Indiaas boek over Reiki van een Indiase reiki onderwijzer en dacht dat het wel leuk leek. Toen we naar Kathmandu in Nepal gingen zag ik een aankondiging over reiki lessen door een Engelse leraar. Ik voelde toen iets verschuiven binnen mezelf, hoewel niet iets in mijn handen of lichaam. 
Dus deden we Reiki II en Reiki III en vrij snel erna hebben we een Reiki centrum opgezet op de grens met Nepal. We hebben dat een jaar gedaan, samen met ander vrijwilligers werk.
 
Het interessante was, dat in dit specifieke gebied, genaamd Darjeeling, waar de Darjeeling thee vandaan komt, we naar de theeplantages en lokale dorpen zijn gegaan. 
Darjeeling staat bekend om de vele vormen van healing, er zijn heel veel sjamanistische praktijken actief en een hoop Nepalesen, Tibetaansen, Hindoes en Yogi’s die allemaal een vorm van healing beoefenen. En als je met deze mensen praat, zeggen ze allemaal dat ze, om zeker te zijn van een goede healing-kracht, allemaal vormen van meditatie oefeningen doen. Dat was mij bij het Reiki-onderwijs nooit verteld. Het was allemaal nogal extern gericht. Alles wat we deden was werken op iemand anders.
 
Zo raakte ik geïnteresseerd om uit te zoeken waarom, als dit Reiki systeem een Japanse of Aziatische studie was, er geen meditatie oefeningen in zaten. Na twee jaar in India gingen we terug naar Australië en begonnen we een hoop nazoekwerk. We hadden een grote kast vol met spullen en ik zei dat we er misschien een boek over moesten schrijven, dat werd het ‘Reiki Source Book’. Nu hebben we een nieuwe editie uitgegeven die fantastisch is – We dachten een paar dingen te veranderen en het werd een heel nieuw boek.
 
Toen ik naar Japan ging en begon te trainen met Japanse mensen en leraren, ontdekte ik dat er een hoop zelf-oefening in het Reiki systeem zit, dat echter nooit in het westen is aangeslagen. Dus raakte ik erg geïnteresseerd om dit aan de mensen te onderwijzen – dat in essentie, traditioneel gezien, het Reiki systeem een spirituele studie is. In die spirituele oefening ga je goed voor jezelf zorgen – werkend met meditaties, en dergelijke. Daar kom ik zo direct weer op terug. En het bijverschijnsel daarvan is, de ‘hands-on healing’.
Dus de ‘hands-on healing’ werd eigenlijk als een bijverschijnsel gezien van je spirituele studie, hetgeen betekende dat het best wel een moeilijke studie was, traditioneel gezien. Mikao Usui had slechts 2000 studenten. Toendertijd in Japan, waren mensen die ‘hands on healing’ onderwezen – hetwelk ze ‘palm healing’ noemden. Er waren groepen in Japan die wel 50.000 leerlingen hadden, die een vorm van ‘palm healing’ deden. Dus Mikao Usui had een erg kleine groep mensen in vergelijking daarmee – heden ten dage wordt het over de hele wereld uitgeoefend en het is verbazend dat het eigenlijk zo klein begon. In de tijd van Mikao Usui werd gezegd dat het veel bekender was dat hij een spirituele studie onderwees.
 
Als je naar alle Japanse namen kijkt van de studies; Shoden betekent niveau 1-Shoden is het onderwijs voor beginners. Het beginners onderwijs is waar we beginnen de lessen op onszelf toe te passen. Op dit niveau zou Usui je de principes geven en een simpele meditatie en misschien een meditatieoefening die zich op je energiecentrum richt, genaamd de hara of tanden welk vlak onder je navel zit. Dan zou je naar huis gaan en met de principes werken en over ze nadenken. Waarom moet ik niet boos zijn, waarom niet bezorgd en waarom compassie voor mezelf en anderen voelen. Dus door ermee te werken kun je echt beginnen wat lagen weg te halen.
 
Nadat je ermee hebt geoefend, bijvoorbeeld zes maanden, een jaar of twee jaar, zou je misschien Reiki 2 kunnen gaan doen. Reiki 2 heet in Japan Okuden. En Okuden in het Japans betekent innerlijke lessen ofwel verborgen lessen. Nu betekent dat niet dat het ergens achter een deur verborgen is of ergens in zit waar we het moeten ontdekken. Het betekent dat we moeten vinden wat in onszelf verborgen ligt. Dus Okuden – verborgen- of innerlijke lessen – houdt ook in dat het een studie voor zelfontwikkeling is. Het is iets dat we in onszelf moeten zoeken. En de gereedschappen die traditioneel aangeleerd werden in Okuden waren de symbolen en de mantra’s. Zij werden niet extern gebruikt zoals we nu doen – tegenwoordig doen we een behandeling op iemand en dan tekenen we de symbolen boven een persoon of gebruiken ze in de kamer, of zo. Maar traditioneel gezien werden ze gebruikt voor de eigen ontwikkeling. Je zou mediteren en deze gereedschappen gebruiken om de lagen weg te werken om te vinden wat in jezelf verborgen ligt. Je zou kunnen vragen wat je dan zou vinden – wat zóu je dan vinden, verborgen in jezelf? Traditioneel gezien, was wat verborgen ligt in jezelf wat ze in Japan noemen, je ‘Ware Aard’ of je ‘Oorspronkelijke Aard’.
 
Dus als we naar niveau 3 kijken oftewel het Reiki Master/leraar niveau of hoe we het ook noemen, traditioneel heet het Shinpiden. En Shinpiden betekent als je het vertaalt; ‘mysterieuze lessen’ en dat is waar je ontdekt wat verborgen ligt in jezelf en je het geheim van het leven ontdekt. Dat mysterie van wie ik ben in deze wereld. Wat is mijn verbinding met de mensen om me heen. Wat is mijn verbinding met de natuurlijke elementen om me heen. In Reiki 3 werk je met een symbool en mantra die, als je ze uit het Japans vertaalt betekenen; Het Grote Heldere Licht. Als we als onze lagen afpellen, ontdekken we namelijk dat we dit Grote Heldere Licht zijn.
 
We zijn allemaal dit Grote Heldere Licht, maar meestal zien we het niet. We leggen allemaal laagjes erover en herkennen het niet meer. Als we ‘s morgens opstaan, zouden we kunnen zeggen; ik ben moe, ik word grijs, ik moet naar mijn werk vandaag of ik moet met die of gene praten – alles wat we doen op een dag. We leggen lagen en lagen dingen over het Grote Heldere Licht. Usui heeft nu het systeem gemaakt waardoor je, hoe meer lagen je van jezelf afhaalt, je meer ontdekt over dit mooie, Heldere Licht binnen jezelf. En dat het niet iets is dat je van buiten kunt krijgen. Het mooie Heldere Licht is al binnen jezelf, maar meestentijds zien we het niet.
 
Dus, het Reiki systeem is, dat je binnen jezelf het Heldere Licht kunt ontdekken en hoe meer je binnen jezelf ontdekt, hoe meer je dat Heldere Licht kunt delen met andere mensen. Daarom is het zo belangrijk dat wát je ook doet, massage-therapeut, reiki-therapeut of gebruik je het alleen voor jezelf of op dieren, je je realiseert dat als je niet de zelf-studie doet en je blijft geven en geven en je hebt niet dit mooie licht gevonden, zal het als volgt gaan. Hier een beetje licht, daar een beetje licht en hier nog een beetje licht en, verdorie…….geen licht meer over….het is weg. En dan worden we plotseling moe, uitgeput en hebben we geen zin meer iets te doen, het wordt allemaal te veel.
 
Er is ook een onderscheid in Reiki en het ‘systeem van Reiki’. Reiki betekent; spirituele energie of soms hebben we het in modern Engels vertaald als zijnde universele energie. We bestaan allemaal uit universele energie. We kunnen allemaal op één of andere manier met energie werken. We weten allemaal dat als je hoofdpijn hebt en je je hand erop legt, dat beter voelt. Als je buikpijn hebt en je daar je handen legt, voelt dat ook iets beter. Of als je vriend(in) zich niet lekker voelt, sla je je arm om je vriend(in) heen en voelt dat voor hem/haar beter. We communiceren allemaal al energetisch. Maar we kunnen dat verbeteren, we kunnen al die lagen afpellen zodat we nog helderder en zuiverder kunnen schijnen.
 
Traditioneel, betekent Reiki; ‘spirituele energie’ (waar we allemaal van gemaakt zijn) en daarnaast hebben we het Reiki systeem. En het Reiki systeem bestaat uit vijf elementen: Principes, Meditaties, Hands-on healing bij jezelf en anderen, Symbolen en Mantra’s en de Afstemming. Als je met deze vijf elementen werkt, pel je laag voor laag af en verbindt je je dieper en dieper met je spirituele energie of, zo je wilt, met je Reiki.
 
Veel ziekenhuizen hebben vrijwilligersprogramma’s voor hands-on healing of Reiki. En ik vind dat fantastisch. Het is erg belangrijk voor mensen die in ziekenhuizen werken – je ruikt desinfectans, ziet huilende mensen, alles wat daar zoal gebeurt – het is zo belangrijk dat je je eigen energie zuiver houdt. Elke dag komt er van alles op ons af, je zet de tv aan, leest een krant, er gebeurt iets in je straat of het winkelcentrum of binnen je familie. Dus moeten we onze energie zuiver houden. En dat kunnen we met deze vijf elementen. Hoe sterker en zuiverder onze energie wordt en hoe meer we verbinden met ons oorspronkelijke aard – het mooie Heldere Licht – hoe meer we dat werkelijk kunnen delen met andere mensen en hoe minder last we zullen hebben van die invloeden van buiten.
 
Als ik een klein beetje licht hier heb en ik doe al het andere licht in de kamer uit, zie ik veel duisternis, er zouden veel donkere hoekjes zijn in de kamer. (Frans doet licht uit) Maar als iemand dat echt heldere licht aandoet zoals nu (Frans doet licht weer aan) zullen er niet zoveel donkere hoekjes meer zijn.
 
Zo is het ook met ons. Ons Licht is bedekt – door onze zorgen, angsten, boosheid en al dat soort dingen. Maar als ik plots dat grote licht aandoe, dat al in mij aanwezig is zal al die boosheid en bezorgdheid beginnen te verdwijnen. Dan kan ik dat licht véél makkelijker met andere mensen delen.
 
Wat we ons bewust moeten zijn is dat het Reiki systeem een zelf-ontwikkelings studie is. Hoe meer je oefent met jezelf, hoe makkelijker het wordt om met andere mensen te werken. Zó simpel is het. We kunnen er allerlei verhalen aan hangen, maar waar het op neerkomt is dat het erg simpel en eenvoudig is in realiteit.
 
Volgend op Frans’ lezing over de Japanse kunst van Reiki beantwoordt hij vragen uit het publiek. In deel 1 praat hij over zelf-studie, non-dualiteit en de Reiki symbolen en mantra’s en Reiki als een offer. 
 
Lees deel 1 hier;
 
In Japan werkt men veel met de ‘hara’, ook wel ‘tandèn’ genaamd. Het is het centrum van je lichaam. Wat er gebeurt, specifiek in onze moderne samenleving, is dat we met ‘hemelse energie’ werken. We zijn erg intellectueel. We vragen altijd;’waarom?’ ‘Waarom gebeurt dit?’, ‘hoe werkt Reiki?’, ‘Waarom doen we dit?’, ‘Waarom moet ik dat eigenlijk oefenen?’. We stellen al deze vragen. We willen dingen altijd intellectualiseren. We kijken ook veel televisie, gebruiken veel computers, i-pods, mobieltjes – allemaal geassocieerd met ons hoofd. Als hier (hoofd) een hoop energie zit en niets daar (hara/tandèn), wordt ik een soort omgekeerde pyramide. En wat gebeurt er met een omgekeerde pyramide? Die is erg onstabiel.
 
Daarom is het belangrijk dat je niet start met het opbouwen van die pyramide vanaf hier (wijst op hoofd) en dan naar beneden werkt, want dat wordt erg onstabiel. Maar dat je begint vanaf hier (wijst op hara/tandèn). Je moet eerst een solide basis maken – als die basis erg solide is kun je verder werken en verder en verder…… Het is hetzelfde als we zien in de natuur. We kunnen een boom bekijken: als de boom naar de hemel groeit zonder een wortelsysteem, wat gebeurt er dan als er wat wind opsteekt? De boom valt om. Dus, het is ongeveer hetzelfde. We kunnen goede voorbeelden vinden in de natuurlijke elementen. De boom moet een sterk wortelsysteem ontwikkelen om hem stabiel te maken en te steunen.
 
Het is erg belangrijk voor je eigen spirituele reis, dat, ongeacht wat je doet – Tai chi, Yoga, Qigong, Reiki – je er zeker van moet zijn dat je een stabiel platform hebt van waar af je kunt werken. Anders komt er iets langs en slaat je helemaal omver. Het kan twee dagen duren of een jaar en uiteindelijk sta je wel weer op. Maar als je platform stabiel en stevig is kan er iets gebeuren en blijf je gefocust.
 
Kun je ons iets meer vertellen over de twee tegenstrijdige elementen?
 
In de traditionele Japanse oefeningen werkt men met het concept genaamd ‘in’ en ‘yo’ – vertaald als hemelse en aardse energie. In Reiki 2, zou je werken met deze twee concepten en werken met deze twee elementen van hemelse en aardse energie. Zij zijn gerelateerd aan de eerste twee symbolen die in Reiki 2 geleerd en gebruikt worden. Deze symbolen worden gezien als ‘zijwieltjes’ zoals die gebruikt worden bij het leren fietsen. Als ik die zijwieltjes altijd blijf gebruiken, schiet ik daar dan iets mee op? Na verloop van tijd halen we de zijwieltjes weg. Dat is hetzelfde met mantra’s en symbolen. In niveau twee zijn de eerste twee er om de hemelse en aardse energie te combineren. Na heel veel oefening, wellicht 6 maanden of één of twee jaar, werkend met één element, zeg aardse energie, dan wórdt je die aardse energie. Op dat moment, heb je dan nog de mantra of het symbool nodig? Niet echt, je zou het weg kunnen laten. Om dan met het volgende element verder te gaan – je zou gaan werken met hemelse energie – misschien een maand of zes, één of twee jaar, wie weet? Als je dan de hemelse energie gewórden bent, zou je ook die mantra en dat symbool weg kunnen laten, je hebt ze niet meer nodig. Daarna ga je verder met het derde en vierde symbool – hopelijk ben je dan op een dag in dat Grote Heldere Licht. Dus de hele studie gaat in werkelijkheid over het uitbalanceren van deze twee tegengestelde elementen.
 
Wat gebeurt er als we de tegengestelde elementen balanceren? Welke ruimte creëren we dan?
 
Als je twee duale elementen hebt en je combineert ze samen, krijg je een geheel. Dus wordt je weer heel. Als ik de twee duale elementen combineer, creëer ik non-dualiteit. Natuurlijk, als ik in die ruimte van non-dualiteit ben als ik iemand behandel, is dat veel effectiever. Waarom is dat effectiever? Omdat ik dan niet in mijn geest heb dat ík de behandeling op haar doe, zij de ontvanger is en ik de gever. Op dat moment zie ik dat niet zo. Ik ben alleen maar in die werkelijke open ruimte. Je bent dan samen in die grote open ruimte.
 
En dan begint de ‘healing’ te werken. En ik denk niet bij mezelf dat die persoon dit of dat nodig heeft. Het is alsof je een schaal met universele energie hebt en die persoon neemt eruit wat hij/zij nodig heeft.
 
Dus wordt de relatie met je cliënt heel, héél anders – dat is de energetische relatie. Als ik iemand iets opdring is dat niet erg gezond, nietwaar? Maar als ik het aanbied en zeg:’ hier is een prettige maaltijd’, nemen ze wat ze er ook maar van nodig hebben.
 
Kun je, voor mij, een beetje dieper ingaan op het concept van Reiki als offer?
 
Ik sprak onlangs met een ‘dierenhealer’ en zij stelde mij wat vragen en ik zei dat het hetzelfde is als je een hond of kat behandelt. Als je de hond of kat gedwongen voert kunnen ze ziek worden. Als je gewoon een schaaltje neerzet, weet het dier wel hoeveel het wil eten. Dat is véél gezonder. Het is hetzelfde idee. Als je open ruimte creëert voor een dier of mens, kan het mens of dier nemen wat het nodig heeft om beter te worden. Traditioneel, in het Reiki systeem, werden healing en oefeningen gezien als offers. Je offert de energie en de persoon neemt wat hij of zij nodig heeft.
 
Maar natuurlijk is het niet altijd zo makkelijk omdat we graag oordelen. Ik ga een behandeling doen en ik kijk naar haar en vertel haar dat ze een beetje van dit nodig heeft vanwege wat ze deelde en die persoon heeft iets van dat nodig – maar in werkelijkheid ben ik aan het oordelen, wat ook niet goed is.
Traditioneel, zou je in een ideale situatie voor een healing zijn als je kunt verbinden met de persoon vanuit het Grote Heldere Licht binnen jezelf. Het Grote Heldere Licht oordeelt niet. Alles wat je zou doen is het Licht op de persoon richten en de persoon zou uit het Licht nemen wat hij/zij nodig heeft. En het Licht zou onvoorwaardelijk schijnen.
 
En dan zou ‘healing’ iets heel anders worden.
 
Waarom is het zo belangrijk om je eigen praktijk te voeren?
 
Tegenwoordig, in de moderne praktijken, is het eerste dat we doen, direct een ‘hands on healing’ op anderen en vergeten onszelf. Maar na een tijd wordt het veel moeilijker. Ik heb dit nu meer dan tien jaar professioneel gedaan. Ik heb geen andere baan.
 
Mijn vrouw heeft ook geen andere baan. Het is hoe we ons huishouden runnen. Als ik niet mijn eigen studie zou doen, zou ik het al lang hebben opgegeven. Ik zou het niet kunnen doen. Als je vijf of zes behandelingen per dag moet doen, elk met hun eigen problemen en zaken, moet je er zeker van zijn dat je zelf sterk en gezond blijft. Dus is het erg belangrijk dat je je eigen studie doet.
 
Volgend op Frans Stiene’s gesprek over de Japanse kunst van Reiki beantwoordde hij nog enige vragen uit het publiek. In deel 2 praat hij uitgebreid over Reiki behandelingen en hun plaats in het systeem van Reiki.
 
Lees deel 2 hier;
 
Soms voelen mijn cliënten een hoop energie veranderen na een behandeling, hoe komt dit?
 
Het lichaam is als een spons – zoals wanneer je water opdweilt. De spons blijft nat – het is niet dat je het water opdweilt en hij meteen weer droog wordt. Het drogen van de spons, kan een uur of twee duren of een dag of twee afhankelijk van de kwaliteit van de spons. Zo is het ook met ons. We zuigen de energie op en we voelen opluchting, maar de energie blijft in ons lichaam rondgaan. Heb je ooit ervaren dat als iemand een behandeling op je benen deed en dan naar een andere positie ging, je nog steeds zijn handen op je benen voelde? Als we onze handen verplaatsen, betekent dat nog niet dat de energiehealing op die plek stopt. Je cliënt heeft het healingproces geactiveerd. En soms blijft de healing wel een dag, een week of twee weken bij je. Maar je blijft door sommige ‘schoningen’ en verschuivingen groeien binnen jezelf. En ik denk dat het dáárom zo belangrijk is om niet te oordelen. Als je oordeelt en zegt dat dit moet gebeuren in de healing of dat moet gebeuren, dan stoppen we het in een doosje. Maar als we het prettig open houden kan de persoon zeggen; ‘hé, ik voel hier wat opluchting’, en dan merken dat de pijn weer terug komt. Beoordeel dat niet als slecht of goed. Er zijn zeker verschuivingen in de energie en soms zal het pas de volgende dag zijn dat je wakker wordt en je fantastisch voelt, terwijl je lichaam de vorige dag nog afwisselend wel en niet pijn voelde. Of het blijft pijnlijk en je hebt nog een volgende behandeling nodig. We moeten altijd onthouden de healing niet te beoordelen en niet te zeggen dat dit of dat moet gebeuren. Wees altijd open in je geest.
 
Hoe belangrijk zijn de specifieke handposities?
 
(Als iemand een kwaal heeft die niet door de handposities bereikt wordt, hoe belangrijk is het dan die plek apart te behandelen)
 
Ik deed vandaag een behandeling op iemand en erna zei deze persoon me hoe interessant het was dat ik me niet aan de ‘normale’ handposities hield. In het systeem van Reiki leren we standaard handposities, hoewel deze per school kunnen verschillen. Sommigen zeggen 12 posities, sommigen 10 of 14, wat dan ook. Sommigen starten bij het hoofd, ander bij de voeten, weer anderen bij de maag. Als we Reiki leren moeten we bij een bepaalde routine blijven. Als we energetisch groeien, en daarom moeten we blijven oefenen op onszelf, beginnen dingen te veranderen. Je kunt meer intuïtief worden. Na een tijdje ga je meer voelen en begin je je handen te plaatsen waar je de energie voelt. Je begint langzaam los te komen van de min of meer vaste handposities. Ze zijn niet echt vast, ze zijn bedoelt als houvast, als gereedschap. Zelf denk ik, dat in Reiki 3 je alle handposities het raam uit moet gooien, onthou ze ergens achter in je hoofd, maar je moet luisteren naar je handen, luisteren naar het lichaam. Omdat ik deze exacte handposities wel op die dame, deze persoon of die andere persoon kan doen, maar hun problemen niet precies hetzelfde zijn.
Misschien heeft deze persoon meer healing op zijn hoofd nodig en die andere op haar knie en de derde op zijn linker schouder. Ik kan ze exact hetzelfde bekijken, we kunnen dat, maar het is erg basic – maar we willen groeien als Reiki behandelaar. Als we Reiki 3 oefenen kunnen we meer en meer deze handposities los laten en intuïtief aanvoelen waar onze handen moeten zijn.
 
Na een demonstratie van Reiki op een cliënt voor een groep zei iemand; ‘maar dat is geen Reiki, je doet niet de goede handposities’. Ik zei; ‘waar gaat Reiki over? Het gaat over healing… Vraag de persoon die ik net behandelde.’ De cliënt stond op, zich kalm en ontspannen voelend met meer energie. Als ik, als Reiki behandelaar die al 15 jaar met het systeem van Reiki werkt, nog steeds vast zou zitten aan die 14 vaste handposities die ik leerde in het begin, zou ik in werkelijkheid niet gegroeid zijn. Als ik viool leer spelen en ik doe na vijf jaar nog hetzelfde als in de eerste leergang, zou mijn leraar zeggen dat het niet iets voor mij is. Je zit nog steeds op hetzelfde beginniveau. Als ik timmerman was en tijdens week-end workshop timmeren voor beginners op mijn duim zou slaan toen ik begon te timmeren en dat na vijf jaar nog steeds zou doen, zou mijn baas ook zeggen dat timmeren niets voor mij is. Ongeacht wat we leren, er zal altijd verandering zijn als we meer en meer oefenen. We worden steeds beter in wat we doen. Bij de viool leren we eerst de noten, maar na een jaar of twee kan ik die noten wel wegdoen en gewoon de viool bespelen. De noten zijn hier de symbolen en mantra’s. De noten zijn ‘hands-on’ healing. Hoe meer we verbeteren, hoe meer we onze handen overal kunnen plaatsen. Het hele lichaam is een potentiële handpositie.
 
Dus als je voelt dat de persoon kanker heeft aan zijn linker teen, plaats je je hand op die linker teen. Maar we weten ook dat alles onderling verbonden is. Mensen zeggen wel dat de energie gaat naar waar het nodig is. Daar ben ik het mee eens, absoluut. Maar als ik pijn in mijn nek of rug heb en de behandelaar behandelt me op mijn hoofd, terwijl hij zegt dat de energie overal gaat waar het nodig is, zou het wel prettig kunnen voelen, maar het zou ook prettig voelen waar de pijn zit. Het zou fijn zijn de handen dáár te voelen. Want wat gebeurt óók als ik pijn in mijn knie heb en jij je hand op mijn knie legt? Mijn geest gaat naar die knie. En omdat mijn geest naar de knie gaat, gaat ook mijn energie daarheen. Dus niet alleen de energie die van de behandelaar komt gaat erheen, maar de energie van mij gaat er ook heen. Omdat, als ik daar de aanraking voel mijn geest erheen gaat. Dus het betroffen gebied aanraken is óók behulpzaam.
 
We moeten ons ook realiseren dat als we alleen op de pijn in de knie werken, we iets zouden kunnen vergeten. De pijn kan vanuit de heupzenuw komen en de heupzenuwpijn kan vanuit de nieren komen doordat de nieren niet héél gelukkig zijn omdat de persoon veel angst heeft. Als ik alleen de knieën behandel laat ik de pijn in de onderrug en de angst onbehandeld. Ik moet dus luisteren naar wat mijn handen en mijn intuïtie mij vertellen, alleen niet de persoon en/of jezelf pijn doen. Het is altijd goed je handen op een pijnpunt of op dat deel van het lichaam waar de persoon kanker heeft te leggen, alleen al om de geruststelling die dat de cliënt geeft omdat je aan zijn kwaal werkt. Jíj kan het gevoel hebben dat er niets gebeurt, maar als je je handen niet dáár plaatst, kan de cliënt het gevoel geven dat je zijn kwaal negeert.
 
Hoe meer ik over mijn cliënt weet, hoe beter. Één cliënte kwam mijn kantoor binnen en ik vroeg wat ik voor haar kon doen. Ze antwoordde; ‘jij bent de reiki specialist, zoek jij het uit, ik heb wel een kwaal, maar vertel jij het me maar.’ Ik zei dat ik zo niet werk. Ik hou ervan als mijn cliënten openhartig zijn, het is geen giswerk. Zij zei; ‘ik ben onlangs naar een medium geweest en die kon me precies vertellen wat mijn kwaal is.’ Fantastisch, antwoordde ik. Vertel me nu maar wat er mis is. Maar ze wilde het me niet vertellen. Dus ging ze liggen en gaf ik haar een behandeling. Na de behandeling vroeg ze me weer waar ik dacht dat zij een kwaal had. Voor mij werkt het echt andersom, antwoordde ik. Wat voelde ú? Uiteindelijk zei ik, ik denk iets gevoeld te hebben in uw rug en uw hoofd en het meeste voelde ik bij uw maag. Toen ik dat zei raakte ze geamuseerd en zei, ja, daar voelde ik het ook en ging verder te beschrijven wat ze ervoer toen mijn handen daar lagen. Ik zei, waarom moet ik dat u vertellen. U kon het in uzelf voelen. U hebt mij niet nodig om dat te bevestigen. Maar soms krijgen we zulke mensen.
 
Soms zeggen mijn cliënten dat mijn energie koel, warm of zelfs heet is en soms zó heet dat ze het niet kunnen verdragen, kunt u daar iets over zeggen?
 
Het is een misverstand dat Reikihanden, hete handen moeten zijn. Ik denk dat het een mythe is. Soms krijg ik studenten die geen enkele warmte in hun handen voelen. Ze kunnen iets voelen pulseren. Waar ze hun handen ook leggen en waar de energie ook heen gaat, het begint te pulseren. Iemand anders kan zeggen, dat hij/zij niets voelt pulseren, maar dat een soort elektrisch tintelen door hun handen gaat. Bij anderen worden de handen heet. Maar in sommige gevallen blijven hun handen ook koud. Maar we kunnen niet van te voren zeggen dat het zó zal gaan. Ik heb mijn handen ook wel eens als koud ervaren terwijl de cliënt kan zeggen; ‘dat je handen zo heet waren.’ Of andersom. Mijn handen zijn erg warm en de persoon zegt dat je handen zo koud waren. Dus soms als de energie vermengd en de energie verbind, krijg je een heel andere ervaring.
 
Het kan ook per persoon verschillen. Ik kan een behandeling doen op jou en heel veel tintelen voelen. En ik kan een behandeling op iemand anders doen en veel warmte voelen. Ik kan een behandeling op weer iemand anders doen en dan warmte en tintelen voelen. Dat is omdat het niet alleen de energie is die ik voel maar omdat ik ook op een bepaald niveau vibreer. En de persoon vibreert op een bepaald niveau. Dus zijn we samen in die ruimte en ik raak haar aan zij mengt haar energie met de mijne en mijn energie mengt met de hare en dan hebben we een bepaalde reactie.
 
Als iemand zegt; ‘je hebt koude handen dus je reiki werkt niet’, geloof ze dan niet. Soms moet de energie koeler zijn om bepaalde redenen. Als je een warm hoofd behandelt, moet het misschien afkoelen. We kunnen er hele theorieën over bouwen, maar het is niet nodig.
 
Probeer je je ego los te laten tijdens een behandeling?
 
Ja, maar dat is niet makkelijk. Dat is waarin Mikao Usui zo slim was; hij zei, laten we werken met de principes. Wees niet boos, wees niet bezorgd, wees nederig, toon compassie aan jezelf en anderen. Werk met meditaties om dat ego onder controle te houden. Werk met handen en healing om er zeker van te zijn dat je jezelf verschoont. Werk met de symbolen en mantra’s om geaard te blijven.
 
Het is fantastisch om zoveel gelijkdenkenden bij elkaar te zien. Het is prachtig dat waar we ook vandaan komen of wie we ook zijn of wat onze achtergrond is, in werkelijkheid willen we allemaal gelukkig zijn – en dat geluk in onszelf vinden. Er zijn veel paden die naar dit geluk leiden – het Reiki systeem, yoga, tai’ chi en veel meer. Ik hoop dat jij ook je pad vindt – iets waar je echt mee verbonden bent. Ik hoop dat jij ook ontdekt dat je dat mooie Heldere Licht bent

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *