Hoe op te houden ons ongemakkelijk te voelen met onszelf

Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

uncomfortable with self

 

Alle oefeningen binnen het Reiki systeem zijn er voornamelijk op gericht on te helpen ons meer op ons gemak te raken in ons hart en onze geest. Hoewel deze oefeningen niet altijd even makkelijk zijn omdat ze zaken oprakelen. Dit is één van de redenen waarom de meeste elementen binnen het Reiki systeem zo externaliseerd zijn de laatste jaren. We houden er namelijk niet zo van om diep in onszelf te kijken, dat maakt ons bang.
Deze oefeningen nemen tijd, het is alsof je een wild paard wil trainen, waarbij het wilde paard onze verwarde geest vertegenwoordigt. Het kost een hoop moeite en geduld om een wild paard te trainen en soms vallen we eraf en bezeren onszelf. We rakelen emoties op, dingen waar we eigenlijk niet naar willen kijken, angst, zorgen, boosheid en noem maar op. Maar als we anderen willen helpen, is het uiterst belangrijk dat we onze eigen verwarde geest eerst ‘temmen’.
Hoe meer we dit doen, hoe meer we ons op ons gemak beginnen te raken met onszelf. Maar wat betekent dat? Dat betekent dat we onszelf gaan accepteren met al onze pijn, ongemak, vreugde, andere zaken, enzovoorts. We beginnen weer vriendjes met onszelf te worden in plaats van dingen te zeggen als; ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik heb die of die eigenschap en ben daardoor niet leuk genoeg’, enzovoorts. Ik noem dit; je ‘blootstellen’ aan jezelf. Dit blootstellen gaat over jezelf volkomen accepteren zonder te oordelen of te labelen. Het is het bekritiseren van onszelf loslaten. Het principe; toon compassie aan jezelf, wijst hierop.
Als we stoppen onszelf te labelen en oordelen kunnen we een staat van stilte bereiken in onze geest. Maar omdat we er niet gewend aan zijn stilte te ervaren, zullen we beginnen te labelen, onderscheiden en opnieuw te oordelen om iets van inwendig vermaak te creëren. Deze interne dialoog analyseert alles en daarom voelen we ons zo moe. Als onze geest altijd maar bezig is, zijn we nooit stil. En zo putten we onze energie uit.
Maar als we niet stilte kunnen ervaren binnen onszelf, hoe kunnen we dan stilte ervaren als we met anderen zijn.
Dit is één van de hoofdredenen waarom, blijven labelen, oordelen en onderscheiden tijdens een ‘hands on’ healing sessie, makkelijker voor ons is dan in een staat van openheid en stille geest zijn. We vinden het ongemakkelijk om stilte te ervaren. We willen blijven analyseren omdat we meestal bang zijn voor wat er zal gebeuren als we in die staat van stilte terechtkomen. 
Het principe; toon compassie aan anderen, wijst ook op die stilte.
De Reiki principes:

Wees niet boos
Wees niet bezorgd
Wees dankbaar
Beoefen dit ijverig
Toon compassie aan jezelf en anderen.

We kunnen zien dat compassie betonen aan anderen het laatste principe is. Waarom? Omdat we ons eerst op ons gemak moeten kunnen stellen binnen onszelf om deze stille, open, naakte geest te creëren. Als we compassievol naar anderen zijn is er geen labelen, oordelen en onderscheiden aan de gang, alleen stilte.
Laten we eens nader kijken naar sommige van de lessen binnen het Reiki systeem en kijken  hoe deze wijzen op het; ons op ons gemak te voelen met onszelf. Zodat we voelen dat we de stilte kunnen ervaren.
Joshin kokyu ho, een essentiële meditatie onderwezen in Shoden Reiki level 1, gaat erover onze geest naar het hara/tanden te brengen, het energiecentrum vlak onder onze navel. We doen dit  zodat we gecentreerd en stil worden. Als onze geest gericht wordt op één punt, het hara/tanden, zulle we niet worden afgeleid door onze eigen interne bezigheden, en kunnen we stiller worden en onszelf meer accepteren.
Het eerste symbool dat in Okuden Reiki 2 geleerd wordt doet precies hetzelfde. Traditioneel gezien zou je erop moeten mediteren om je meer op je gemak te gaan voelen met jezelf en niet afgeleid door het labelen, oordelen en onderscheiden, dat eigenlijk onze constante, interne dialoog is. Waar is onze geest normaal? Eigenlijk overal, denkend aan verleden, heden en toekomst. Kijk nu eens naar het symbool en volg het met je geest, waar gaat je geest heen? Naar binnen! Ja, stel je voor  dat je dit steeds weer en weer en weer doet. Wat gaat er dan gebeuren? We raken steeds minder afgeleid en dus accepteren we onszelf meer en meer. Op zijn beurt zal dit ons helpen om ook minder afgeleid te worden  als we ‘hands on’ healing uitvoeren op anderen. We kunnen eindelijk simpelweg bij onze cliënten ZIJN….
Als we de andere gereedschappen binnen Mikao Usui’s lessen nader bekijken kunnen we hetzelfde principe beginnen te zien. Ze zijn er allemaal om ons te helpen om meer op ons gemak te raken met onszelf en daardoor met de wereld om ons heen. Nu kunnen we stil/vrij zijn zonder te labelen, oordelen en onderscheiden. 
Dit is de essentie van Mikao Usui’s lessen.

Vertaalt door Ad Seelt

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *