Zelfbehandeling op de Reiki Manier

Bronwen and Frans StieneArticles, Nederlands 1 Comment

Self Love

Self-Healing the Reiki Way translated into Dutch
Door Bronwen en Frans Stiene
Translated by Sinie Klomp

Veel mensen hebben het woord ‘Reiki’ wel eens gehoord, maar hebben geen idee wat het in feite is. Is het een godsdienst, een massage methode of kan het zelfs gevaarlijk zijn? Het antwoord op deze drie vragen is ‘Nee’. Het is geen geloofssysteem, geen fysieke techniek en het is helemaal veilig.

In Kyoto rond het begin van de 20e eeuw……

Ongeveer 100 jaar geleden ontwikkelde een Japanse beoefenaar van de gevechtskunsten een spiritueel systeem dat op het werken met energie gebaseerd was. Zijn naam was Mikao Usui en hij geloofde dat door het lichaam energetisch te zuiveren het mogelijk was meer met het leven verbonden te zijn, meer ontspannen, minder emotioneel onevenwichtig en fysiek gezonder.

De technieken die hij ontwikkelde om dit te bewerkstelligen omvatten meditatie en feitelijke hands-on healing en ze werden bekend als het Reikisysteem. Hoewel het begon als een middel tot persoonlijke ontwikkeling is het uitgegroeid tot een methode waarmee ook anderen geholpen kunnen worden.

Dit artikel behandelt wat het Reikisysteem inhoudt, hoe energie in het lichaam werkt en wat de voordelen ervan zijn.

Het Reikisysteem gebruikt energie om de healing van het lichaam te bevorderen op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. De energie die gebruikt wordt, kan vertaald worden vanuit het Japanse woord ‘Reiki’ dat ‘Spirituele Energie’ betekent of zoals het in het Westen gewoonlijk genoemd wordt: ‘Universele Energie’ – de energie van alles.

Het is een uniek systeem omdat het een goede gezondheid en evenwicht mogelijk maakt voor zowel jezelf als anderen. Daarom zijn er niet alleen behandelingen, maar ook cursussen beschikbaar door diegenen die geïnteresseerd zijn in het systeem.

Tijdens een Reiki behandeling houdt de cliënt altijd de kleren aan. Er worden geen intieme delen van het lichaam aangeraakt en de handen worden op of net boven het lichaam geplaatst. Geslacht, leeftijd of conditie maken niet uit, omdat het lichaam van de cliënt zelf het proces controleert. Tijdens de behandeling trekt het lichaam van de cliënt de hoeveelheid energie naar binnen die nodig is op zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel niveau.

Traditioneel gezien zijn er drie cursusniveaus (graden) in het Reikisysteem en ze zijn allemaal onafhankelijk van elkaar.

In het eerste niveau leer je hoe je Reiki gebruikt voor jezelf en anderen. Het tweede niveau geeft je gereedschap om met het systeem te werken en besteedt aandacht aan het professioneel behandelen. Het derde en laatste niveau leert je hoe je een leraar wordt of simpeler hoe je jezelf met Reiki verder kunt ontwikkelen en het wordt meestal het Reiki Master niveau of Shinpiden (Japans voor ‘innerlijk onderwijs’) genoemd. Sinds het systeem naar het Westen is gekomen hebben veel individuen er New Age ideeën en technieken aan toegevoegd, waardoor het systeem veranderd is. De laatste jaren wordt er weer een stap terug gedaan en komen er weer meer traditionele Japanse methoden aan de oppervlakte door het ontdekken van traditionele leraren die nog actief zijn in Japan.

In het Reikisysteem worden er vijf essentiële elementen door de 3 niveaus heen geleerd. Dit zijn:

  • Fysieke hands-on behandeling op jezelf en/of anderen met healing als doel;
  • Spirituele en geestelijke ontwikkeling door gebruik van de 5 leefregels;
  • Technieken/meditaties om de innerlijke energie van de behandelaar op te bouwen;
  • Vier mantra’s en vier symbolen;
  • Inwijding of Reiju (een zegening uitgevoerd door de leraar).

Behandelaars wordt geleerd om energie van buiten aan te trekken als ook om hun eigen innerlijke energie te vergroten. Ze kunnen dan een sterkere natuurlijke verbinding met de universele energiestroom ervaren. Ook wordt de hands-on behandeling voor jezelf en anderen geleerd, want de behandelaar kan energie door zijn/haar lichaam laten stromen en een ander kan dat naar binnen trekken.

Om de rol van energie in deze vorm van healing te kunnen begrijpen, moet men zich realiseren dat alles energie of ki heeft – zelfs een stukje papier of een plant, elk ding in een kamer, het gebouw zelf, de stad, het land, de wereld, het universum en ga zo maar door. Langzamerhand daagt het begrip dat er een onbeperkte hoeveelheid energie is. Deze energie mag dan onzichtbaar lijken en moeilijk te bevatten, maar het is allesomvattend. Het is deze energie die niet alleen mensen, maar ook werelden laat functioneren. Het is de brandstof die mensen aandrijft en uiteindelijk structuur en een doel in het leven geeft. Dit is Reiki, spirituele energie.

Van tijd tot tijd komt er vuil in de brandstofleiding of misschien kan het beter uitgelegd worden door je een vrij stromende rivier voor te stellen. Deze prachtige rivier is als energie die gemakkelijk door het lichaam heen stroomt. Af en toe zal er een kiezelsteen, of misschien een rotsblok, in de rivier terecht komen, waardoor de stroom van het water een beetje bemoeilijkt wordt. Deze kiezelstenen zijn de menselijke zorgen, angsten, boosheid en elke steen stapelt zich op de andere. Al snel kan er alleen nog maar een klein stroompje water door de eens zo prachtige vrij stromende rivier. En zo gaat het ook met energie in het menselijk lichaam. Op dit moment kan er ook fysieke pijn ervaren worden. Door Reiki te beoefenen wordt het lichaam meer energie geboden, waarbij het lichaam op natuurlijke wijze deze bron naar zich toe trekt en net zoveel neemt als nodig is. Deze extra energie is als een vloedgolf die door onze energetische rivier stroomt en alle obstakels onderweg verwijdert en oplost.

Eén van de mooiste aspecten van het werken met Reiki is, dat het veilig is. Het kan geen kwaad doen en kent geen dogmatiek. Dit is de energie van alles en alles heeft zijn eigen natuurlijke stroom. Het beoefenen van Reiki helpt om onze natuurlijke verbinding te herinneren en geeft ons het vertrouwen om los te laten en laat ons de voordelen van het zijn in de natuurlijke stroom van het leven oogsten.

Het tastbare voordeel van Reiki is niet alleen de versnelling van fysieke genezingsprocessen, maar het is ook energie voor de geest. Als de geest bezield is, dan zal het lichaam op alle mogelijke gebieden (emotioneel, mentaal en fysiek) positief reageren. Reiki zorgt ervoor dat het lichaam zichzelf kan zuiveren, waardoor je je lichter, gezonder en gelukkiger voelt.

Als je je graag meer evenwichtig in het leven wilt voelen en geïnteresseerd bent in een cursus, probeer dan eerst eens een behandeling. Bij professionele Reiki opleidingen kun je eerst een behandeling proberen, voordat je een cursus boekt.

Comments 1

  1. Avatar of vries.rijks

    ik spreek en lees alleen nederlands en geen andere talen. Ik zoek bij artikelen van jullie altijd naar de nederlandse vertaling. Ik heb een aantal jaren geleden reiki 1 en 2 gedaan en ben reikimaster.
    Via je, in het nedelands vertaalde boeken probeer ik weer een en ander op te pakken. Ik ben 71 jaar en gebruik alleen zelfbehandeling . groet gerard de vries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *