Wat doe ik met de kleuren die ik zie bij Reiki?

Bronwen and Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

Coloured layres of paper

What do I do with the Colours I see with Reiki? translated into Dutch
Door Bronwen en Frans Stiene
Translated by Sinie Klomp

Veel mensen die een Reiki behandeling ondergaan of genieten van een Reiki cursus hebben ervaring met het zien van kleuren.

Het is een normaal fenomeen, al heeft niet iedereen er ervaring mee. Sommigen van ons zijn vatbaarder voor visuele ervaringen dan anderen. Voor degenen onder jullie die dit misschien ervaren hebben, volgt hier een korte uitleg van wat het voor je zou kunnen betekenen.

Het wordt algemeen aangenomen dat mensen vijf zintuigen hebben – gezicht, gehoor, tast, reuk en smaak. We gebruiken deze zintuigen om door het leven te gaan en ervan te leren. Deze zintuigen zijn onze antennes en als we opgroeien, beginnen we met ons verstand te begrijpen hoe we deze zintuigen kunnen gebruiken en wat de voordelen ervan zijn.

Bij het oversteken van een straat gebruiken we onze oren om te horen of er verkeer aankomt, ons gezichtsvermogen om aankomende auto’s te zien en het pad te overzien dat we gaan lopen, onze tastzin om gemakkelijk vanaf het trottoir de straat op te gaan, misschien wel onze reukzin om na te gaan of alles ‘veilig’ is en onze smaakzin staat bij deze gebeurtenis even op de achtergrond (tenzij je op dat moment aan een lolly aan het likken bent).

We worden geboren met een natuurlijk vermogen om één of meer van onze zintuigen meer dan de andere te gebruiken en tegelijkertijd kunnen we ook de verschillende zintuigen gebruiken afhankelijk van onze keuzes in het leven.

Sommige van je zintuigen zullen gevoeliger zijn dan andere afhankelijk van hoe je ze gebruikt. Als je een kok bent, dan zullen je reuk en smaak misschien wel heel scherp zijn. Als je een beeldhouwer bent zal je tastzin, en misschien je gezichtszin, voor brood op de plank zorgen. Een data analist zal zijn of haar gezichtsvermogen gebruiken om te lezen (of oren om geluidsbanden te horen), tastzin om de computer te gebruiken en de smaakzin om eindeloos koffie te leuten (oeps, dat grapje is al gebruikt).

Wanneer je bewust met energie begint te werken, weet je waarschijnlijk niet hoe energie voelt en hoe je het moet ‘lezen’. Het maakt niet uit hoe oud je bent, de ervaring kan je verrassen.

Stel dat je geniet van een heerlijk ontspannen Reiki behandeling, je doezelt bijna weg in het prachtige schemergebied waar bewustzijn en ‘het zal me een zorg zijn’ elkaar kruisen als ineens BENG – de lucht oplicht en je geniet van een prachtig vuurwerk. Eerst explodeert het blauw, gevolgd door smaragdgroen en een rood dat overgaat in een gouden nevel. Wat was dat in hemelsnaam? Nou ja, je bent nog steeds heel erg ontspannen en maakt je geen zorgen, je ogen zijn dicht gebleven en als je geluk hebt, herinner je je na afloop wat er gebeurde tijdens de behandeling.

Betekent het iets? Doet het ertoe?

Ja, het kan een heleboel dingen betekenen. Sommige metafysici zullen beweren dat een bepaalde kleur een specifieke geestestoestand aangeeft, een activiteit in een energiecentrum of zelfs de kleur gebruiken om de spirituele ontwikkeling van de cliënt vast te stellen. Sommige van die beweringen kunnen interessant zijn en in sommige gevallen waar, en toch kan niemand garanderen dat ze juist zijn. Rood kan passie aangeven, maar het kan ook boosheid symboliseren. Culturele invloeden kunnen de interpretatie ook kleuren, zoals in sommige Aziatische landen waar rood voor geluk en succes staat. Wie bepaalt welke van deze de juiste energetische vertaling is?

Oordelen die gegeven worden over de resultaten van zintuiglijke waarnemingen zijn feitelijk gehechtheden aan de zintuigen. Zowel de cliënt als de behandelaar kunnen gehecht raken aan het idee, dat kleuren een belangrijk onderdeel van de behandeling zijn en als dit eenmaal gebeurt, dan raken ze op een zijspoor en doen afbreuk aan de diepgaande ervaring die een Reiki behandeling kan zijn.

Gehechtheid maakt dat de behandelaar hetzelfde resultaat wil hebben in de volgende behandeling, waarbij het ego een zetje krijgt met een gevoel van persoonlijke bevestiging. En als cliënt zijnde wil je misschien dezelfde ervaring weer hebben, omdat het werkelijk zo prachtig was. Beide gezichtspunten zullen de vrije stroom van energie alleen maar belemmeren.

Dus maakt het iets uit waar deze kleuren voor kunnen staan? Nee. Door aan specifieke interpretaties te hechten, beperken we ons ware begrip van de Reiki beoefening. We zouden de kleuren moeten zien voor wat ze zijn – en in essentie zijn ze simpelweg energie.

Maar laat je niet op een dwaalspoor brengen door te denken dat kleuren niet belangrijk zijn.

Als je op de behandeltafel ligt en deze kleuren beginnen te bewegen en vinden een weg naar jouw innerlijke wereld, dan spreekt het universum vast en zeker direct tegen je. Het zegt: “Dingen in je leven beginnen te veranderen. Laat los en open jezelf verder voor de ervaring van deze behandeling, zodat de energie vrij kan stromen. Als mens heb je het geschenk van de zintuigen gekregen; deze zintuigen geven door hun eb en vloed aan dat je leven ook verandert en stroomt. Wees dankbaar en geniet”.

Dit begrip op zich kan al de healing zijn die je nodig hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *