Waar Denk ik aan Tijdens het Geven van Reiki?

Bronwen and Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

Man moon head

What do I Think About When I am Doing Reiki? translated into Dutch
Praktische tips voor Reiki behandelaars.
Door Bronwen en Frans Stiene
Translated by Sinie Klomp

Met het ‘geven van Reiki’ bedoelen we de handeling waarbij je handen op het lichaam geplaatst worden met de intentie dat de energie het lichaam in stroomt. Hands-on healing, of tenohira in het Japans, is één van de vijf elementen van het Reikisysteem.

Dit is iets dat Reiki behandelaars over de hele wereld voor zichzelf doen, ‘s morgens, op hun werk, in de bus, met vrienden en familie, als baan en het meest fijne: ‘s avonds voordat ze naar bed gaan voor een vredige nachtrust.

Maar waar denk je aan als je handen minutenlang ontspannen op (of net boven) het lichaam liggen?

Misschien voel je de energie in je stromen en vraag je je af wat er gebeurt – help je mee? Wat veroorzaakt die sensatie?

Misschien voel je niks en vraag je je af wat je in hemelsnaam aan het doen bent, erbij zittend alsof je één van de drie wijze apen bent.

Of misschien zit je je af te vragen wat je je aan het afvragen bent! Dat doet de geest – altijd op zoek naar iets om je bezig te houden – al is het maar met zichzelf.

Een punt dat we graag willen maken is dat het belangrijk is om jezelf voor te bereiden voordat je begint. Dit is een manier om je krachtig te verbinden met je beoefening en open te staan om er het meeste profijt van te hebben.

Voordat je met tenohira begint, adviseren we je de onderstaande vaste voorbereiding:

  • Zet je intentie – weet wat je gaat doen en hoe lang het ongeveer duurt. Zorg dat je onvoorwaardelijk open staat voor welke healing dan ook. Zorg dat je niet oordeelt over jezelf of de energie en niet diagnosticeert terwijl je stap voor stap fysiek door de hands-on routine gaat. Alles wat je doet is loslaten.
  • Zit of lig gemakkelijk en verzeker je ervan dat je bewegingsvrijheid niet beperkt wordt en dat je lichaam niet ineengedoken of verkrampt raakt.
  • Sluit je ogen of, als je zit, staar naar een punt ongeveer 1 meter voor je op de grond.
  • Laat bewust alle spanning in je lichaam los, zodat je fysiek en mentaal klaar bent voor de beoefening.
  • Breng je aandacht naar de hara (8 cm onder de navel). Dit is je grondingspunt en de basis van het energetisch systeem van het lichaam volgens de traditionele Japanse beoefening. Door verbinding met dit punt te maken, kan je energie toenemen en is dan klaar om mee te werken.
  • Voor dat je begint, plaats je je handen in gasshô en wacht je even. Op dit moment stop je alles – geest en lichaam. Je bent een geïntegreerd spiritueel wezen.

Nu ben je klaar. Plaats je handen op het lichaam. Maar wacht even voordat je begint – is de aanvangsvraag beantwoord? ‘Waar denk je aan tijdens het geven van Reiki?’

Herinner de voorbereiding en de eerste stap – Intentie: wees je eerst bewust van de beoefening en laat vervolgens los. Dat is het antwoord. Door niet vast te houden aan motivaties, rationalisaties en diagnoses sta je de energie toe om vrijelijk te stromen, je laat het gewoon los.

Het gaat er niet om wat verkeerd is, om dingen te laten gebeuren, om iemand te informeren over hoe ze wel of niet hun leven zouden moeten leiden – het is de handeling van niet tussen beide komen en het geruis van je drukke gedachten achter je laten. Van het waarnemen van de aangeboren waarheid dat je met het universum verbonden bent en als je die verbinding zijn natuurlijke gang laat gaan, dan zal je leven gelukzalig zijn. Het gaat erom de energie vrij te laten stromen.

Vrij Stromende Energie – dat klinkt fantastisch, maar wacht eens even….is het wel mogelijk om volledig vrij stromende energie te ervaren? Voor sommigen, ja. Maar voor de meeste van ons zal het eerder een doel blijven dan onze ervaring zijn. Het is iets waar we naartoe werken. Vrij stromende energie is een staat van Eenheid met het Goddelijke, feitelijk is het de universele stroom.

Dit betekent dat, hoewel je intentie krachtig kan zijn en je handelingen juist, je toch nog kan eindigen met het denken aan je boodschappenlijstje. Maak je geen zorgen. Weet dat het niet belangrijk is wat is geweest of wat nog moet komen, maar enkel….nu, alleen nu.

Dus in plaats van je schuldig te voelen over je dwalende gedachten naar de ingrediënten van je maaltijd, accepteer je deze gedachten en, ook is het maar voor een ogenblik, je weet dat je het los moet laten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *