Reiki – Een Pad naar Heelheid

Bronwen and Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

Zen Sand Concentric Circles

Reiki – A Path to Wholeness translated into Dutch
Door Bronwen en Frans Stiene
Translated by Sinie Klomp

Op elk willekeurig moment maken mensen over de hele wereld de balans op van hun leven. Ze vragen zich af of het de moeite waard is om elke ochtend op te staan, of het zin heeft om naar het werk te gaan, warm te eten, in slaap te vallen en dan weer op te staan om weer opnieuw te beginnen. Er is hen verteld dat ze alles kunnen zijn wat ze willen zijn en toch zijn ze er niet zeker van wat dat is.

Vraag jezelf wat je wilt. Ga verder dan die aanvankelijke dure auto, dat kasteel, die superbaan en extravagante zaken en blijf vragen: wat wil ik?

Stop een ogenblik. Voel je fysieke lichaam, merk je gedachten op en adem lang en diep in. Adem nu uit en zit stil in deze frisse ruimte. Ervaar hoe de ademhaling heel even je geest en lichaam met elkaar verbonden heeft. Vraag jezelf: “Wat wil ik echt in dit leven?”

Je geeft misschien uiteindelijk als antwoord:

Ik wil me gelukkig voelen.

Ik wil weten wie ik ben.

Ik wil me vrij en licht voelen zonder enige druk.

Ik wil me veilig, warm en geraakt door het leven voelen.

Ik wil liefde kennen – onbeperkt en onvoorwaardelijk.

Ik wil de schoonheid om me heen zien.

Ik wil ervaren waar het in de wereld om gaat en begrijpen waarom ik hier ben.

In het kort: je wilt je verbonden voelen.

Je kunt al deze dingen zijn en nog meer, want geluk komt van binnenuit. Binnenin jezelf is een plek die, wanneer je die bereikt, weet hoe elk van deze dingen voelt.

Het Reikisysteem heeft als doel je te helpen dat innerlijke hart te vinden en ervan te leren. Jij hebt de aanleg en het systeem heeft het gereedschap. Er komen geen geheimen of magie aan te pas, alles wat nodig is ben jijzelf en je intentie om te herinneren. Iedereen kan wat de Japanners ‘honu no reikô’ noemen vinden, het spirituele licht dat binnenin je bestaat.

Het spirituele licht binnenin je vinden is mogelijk, omdat het daar altijd heeft geleefd. Jij bent dit spirituele licht. Onder de beslommeringen van het dagelijks leven ligt dit kostbare menselijke zelf.

Het werken met een degelijke energetische beoefening zoals de Japanse vorm van Reiki kan je begeleiden op je pad terug naar je innerlijke zelf. Ontstaan in het begin van de vorige eeuw in Japan, zijn er vier belangrijke invloeden die het systeem ruggengraat geven. Dit zijn de Japanse gevechtskunsten, het Shintoïsme (het inheemse geloof van de Japanners) en twee esoterische stromingen van het Boeddhisme: Shugendô en Mikkyo. De elementen die in het Japanse Reikisysteem onderwezen worden omvatten ademhalingsmeditaties, hands-on healing en eenvoudige dagelijkse leefregels en richtlijnen. Deze elementen helpen bij het ontwikkelen van een spirituele oefening, die je ondersteunt bij het herinneren van je verbinding, ongeacht welke godsdienst je aanhangt of welke andere technieken je misschien beoefent.

De kern van de vele facetten van de Japanse cultuur, godsdienst en filosofie is iets dat wij de drie diamanten genoemd hebben. Deze drie diamanten vormen ook de kern van de traditionele Japanse Reiki beoefening.

Een diamant is een analogie voor het zelf. Elke dag weer poetst een Reiki behandelaar de diamant op door zijn of haar oefening. Dit is een constante taak voor mensen die, hier op aarde levend, vuil aantrekken en modderig en bezoedeld raken. Een diamant is zo scherp dat hij bijna door alles waar mensen zich aan hechten heen kan snijden en hen terug brengt naar de ware essentie van het leven, zoals die te zien is in de perfectie van een schitterende diamant.

Elk van deze drie diamanten werkt met een verschillend energetisch deel van jou. Het eerste is het fysieke, grondende aspect van je, Aarde energie genaamd. Het tweede is het mentale emotionele aspect van je, genaamd Hemel energie en de derde diamant tenslotte is de Hart energie. In de Hart energie worden de Aarde en de Hemel samen gebracht om heelheid te creëren.

Stel je eens een driehoek voor: het heeft een mooie brede basis met een punt als top. Als die basis op de top probeerde in evenwicht te blijven dan zou die omtuimelen. Het menselijk lichaam is net als die driehoek: het heeft energetisch een stevig fundament nodig voordat het dieper op het spirituele vlak vorderingen kan maken.

Daarom begint het energetisch werk met de eerste diamant, Aarde energie, dat symbolisch het gebied net onder de navel inneemt. Dit is je basis en fundament in het leven. Het grondt je, wat helpt om je ontspannen, zeker en bekwaam te voelen en het geeft je fysieke lichaam de kracht om goed te functioneren.

De tweede diamant of Hemel energie staat voor de geest met zijn etherische aard. Hier worden je intuïtie en je mentale vaardigheden ontwikkeld.

Als laatste de derde diamant of Hart energie, die het thuis is van de geïntegreerde krachten van de mens: het lichaam en de geest. Als je aan de eerste twee diamanten hebt gewerkt, zul je merken dat het hart zich gemakkelijk opent en dat de lijst met datgene wat je echt in het leven wilt realiteit gaat worden. Door de zuivering van de elementen van de menselijke aard en ze vervolgens samen te voegen, ben je heel geworden.

Dus, ga door, stop een ogenblik. Voel je fysieke lichaam, merk je gedachten op en adem lang en diep in. Adem nu uit en zit stil in deze frisse ruimte. Ervaar hoe de ademhaling heel even je geest en lichaam met elkaar verbonden heeft. Vraag jezelf: “Wat wil ik echt in dit leven?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *