Innerlijke Helderheid

Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

luminosity

Vertaald door Ad Seelt

Vaak zoeken we genezing buiten onszelf, bij iemand die ons kan ‘oplappen’ of ‘genezen’. Maar door buiten onszelf te zoeken, geven we onze eigen innerlijke genezingskracht weg, wat ons krachteloos in plaats van sterk. In essentie, kunnen we alleen onszelf genezen; niemand kan dat voor ons doen, zelfs geen boeddha. Iemand kan ons de weg wijzen of het mogelijk maken, maar we moeten toch het zware werk zelf doen.

Ik zie het altijd zo, denk je in dat aan de schaduwkant van een berg, een duistere grot is. Dit vertegenwoordigt onze verwarde geest: een geest vol zorgen, boosheid, frustratie, overtuigingen, jaloezie en noem maar op. De grot van onze geest is duister omdat we nog niet onze innerlijke verlichting ontdekt hebben. 

Denk nu aan de zon, die de externe factor voor onze genezing vertegenwoordigt; dit zou een beoefenaar kunnen zijn, een godheid, of waar we ook mee verbinden als we denken aan de genezing die we zoeken. Om die genezing te vinden, om onze duisternis uit te sluiten, moeten we de zon elke keer in onze grot brengen. Maar als we de zon in de grot gebracht hebben zal hij ook weer weggaan naar waar hij vandaan kwam, ons weer in het duister latend. We voelen ons een tijdje goed als de zon onze duistere geest verlicht, maar zodra de zon weer naar huis gaat verdwijnt ook het licht.

Maar wat als we beginnen met dieper te graven in onze eigen essentie en beginnen onze eigen verlichting te herontdekken?

Nu hoeven we niet meer te vertrouwen op een externe factor en onze verwarde, duistere grotgeest wordt 24 uur per dag verlicht. Door onze eigen innerlijke verlichting te herontdekken beginnen we onszelf te versterken; we genezen onze wonden. Dit geeft ons innerlijke kracht waardoor we ons evenwicht kunnen handhaven in moeilijkere tijden.

Op het diepste niveau moeten we leren beseffen dat de zon en de grot hetzelfde zijn, dat we Boeddha zijn en Boeddha ons is. Dit is de geesteshouding van non-dualiteit en in deze geesteshouding is onze innerlijke verlichting altijd helder, altijd schijnend. Geen noodzaak meer om te vertrouwen op enige externe bron, omdat we nu altijd in onszelf ons eigen licht kunnen vinden en zijn.

Als we onze eigen innerlijke verlichting herontdekken, kunnen we ook anderen gidsen om die van hen te ontdekken. Als we onszelf bekrachtigen, kunnen we ook anderen helpen zichzelf ook te bekrachtigen. Maar als we onszelf wijs blijven maken dat alleen een externe kracht ons kan genezen, worden we afhankelijk van deze externe kracht. En als we door blijven gaan op deze manier te denken, in deze duistere grotgeest, zal het moeilijk worden om onafhankelijk te worden en op onze eigen benen te staan, om in ons eigen licht te staan en niet in dat van iemand anders.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *