Het Energetisch Reikisysteem

Bronwen and Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

usuibw1

The Reiki Energetic System translated into Dutch
Door Bronwen en Frans Stiene
Translated by Sinie Klomp

Het Reikisysteem is een verzameling van Japanse oefeningen (zie Vijf Elementen van het Reikisysteem) die samengevoegd zijn, waardoor een systeem gecreëerd is dat spirituele groei en healing ondersteunt. Deze oefeningen werken met energie – spirituele energie. Omdat de Japanse naam voor spirituele energie Reiki is, kun je zien waar de oorsprong ligt voor de naam van het systeem.

Maar op welk energetisch systeem zijn de principes van Reiki beoefening gebaseerd?

Omdat Reiki een Japanse beoefening is, die in het begin van de vorige eeuw gecreëerd is, zijn we ons ervan bewust dat de hara of tanden beschouwd werd als het centrum van de energetische krachtcentrale van het lichaam (net als bij de vele gevechtskunsten en Ki beoefeningen die in Japan rond dezelfde tijd vorm kregen – karate, judo, aikido).

Het woord hara betekent letterlijk maag, onderbuik, buik in het Japans. De energie wordt in dit punt van het lichaam opgeslagen van waar het uitbreidt door het hele lichaam.

Het onderwijs van Mikao Usui legde de nadruk op het opbouwen van energie in de hara. Uit de dagboeknotities van Hawayo Takata blijkt dat ook zij op deze manier heeft leren werken. Voor een kopie van haar handgeschreven aantekeningen klik hier en klik hier voor haar dochter’s getypte versie van de aantekeningen. Toen het Reikisysteem in de jaren 80 steeds meer verwesterde, werd het chakrasysteem geïntroduceerd (een energetisch systeem uit India dat overgenomen werd door de New Age beweging) en het verving dit systeem – het chakrasysteem wordt nu algemeen gebruikt in het Westen).

In het traditionele Japanse onderwijs en oefeningen ligt tegenwoordig nog steeds de nadruk op het hara systeem als het om het opbouwen van iemands energie gaat. Feitelijk zijn er nog twee andere energiecentra in het lichaam volgens het Japanse energetische systeem. Eén is het hoofd en de andere is het hart. In The Japanese Art of Reiki hebben we dit de Drie Diamanten genoemd. Door alle drie de gebieden met elkaar te verbinden creëert de behandelaar eenheid en evenwicht. Maar het meest belangrijke is om eerst de onderste hara te ontwikkelen, omdat dit de centrale spil van het lichaam is.

Het opnieuw tot stand brengen van de verbinding met de Originele Energie door de hara garandeert een goede gezondheid en een herstel van ziekte. Er is altijd toegang tot een betrouwbare krachtbron wanneer dat maar nodig is.

Het eerst de aandacht richten op de hara heeft een innerlijke houding tot gevolg. Vanuit dit centrale punt ontstaat een vermogen om met de dagelijkse taken en plotselinge noodsituaties met een ongedwongen begrip om te gaan. Hierdoor kan de juiste actie ondernomen worden op een evenwichtige, niet-oordelende manier.

1. Onderste hara (ongeveer 8 cm onder de navel)

In dit centrum wordt de Originele Energie opgeslagen. Dit is de energie waar je mee geboren wordt, de energie die de essentie van je leven is en je leven een doel geeft. De Originele Energie is niet alleen de energie die je van je ouders bij de conceptie meekrijgt, maar belangrijker nog, het is de energetische verbinding tussen jou en de universele levenskracht. Als het enkele woord hara genoemd wordt, dan wordt er over de onderste hara gesproken. Dit is het symbolische centrum voor de Aarde Ki.

2. Middelste hara (bij het hartgebied)

De energie in dit centrum is verbonden met de emoties. Het is ‘menselijke’ energie die verbonden is met menselijke ervaring. Door dit centrum leer je je levensproces. Van kindertijd tot volwassenheid en weer terug naar het kind-zijn. Als kind heb je nog geen ervaring en met het ouder worden word je een kind met ervaring. Dit is het symbolische energetische centrum voor de Hart Ki.

3. Bovenste hara (derde ooggebied)

Deze energie is verbonden met je geest. Als je met dit centrum verbonden bent zie je misschien kleuren of kun je paranormale vermogens hebben. Het is belangrijk voor je om niet uit evenwicht te raken en in je centrum te blijven. Als je deze energie op een evenwichtige manier kunt gebruiken, dan kun je voorbij de werkelijkheid kijken. Het is het symbolische centrum voor de Hemel Ki.

De drie diamanten Aarde Ki, Hemel Ki en Hart Ki vormen de basis van het Reikisysteem. Ze vormen ook de kern van vele facetten van de Japanse cultuur, religie en filosofie.

Een diamant wordt in het Boeddhisme vaak gebruikt als een analogie voor het zelf. Elke dag weer poetst de behandelaar de diamant op door zijn/haar oefeningen uit te voeren. Dit is een constante taak voor mensen die, hier op aarde levend, vuil aantrekken en modderig en bezoedeld raken. Een diamant is zo scherp dat hij bijna door alles waar mensen zich aan hechten heen kan snijden en hen terug kan brengen naar de ware essentie van het leven, zoals die te zien is in de perfectie van een schitterende diamant.

Voor een meer gedetailleerde uitleg van deze drie energetische centra en hoe ze zich verhouden tot het Reikisystemen verwijzen we naar The Japanese Art of Reiki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *