Handoplegging en onze hart-geest

Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

neon hands in gassho

Vertaald door Ad Seelt 

Ik krijg vaak van zowel Reiki onderwijzers en leerlingen de vraag; Waarom komt er uit de handen van sommige beoefenaars en/leraren meer energie als uit die van anderen?

Sommigen gaan nog een stap verder en vragen; waarom stralen sommige beoefenaars/leraren meer energie uit hun hele wezen als anderen?

Als sommige van deze beoefenaars hun handen op iemand leggen voelt het als een tinteling die door het hele lichaam beweegt, als elektriciteit. Of een hitte, warmte of licht uitstralend uit hun lichaam/wezen.

Deze grotere energie is eigenlijk alleen mogelijk door het persoonlijk beoefenen van de meditaties als geleerd in het systeem van Reiki.

Mikao Usui’s studenten

Een bericht van Mikao Usui’s studenten luidt; 

“Wij mensen hebben het grote Reiki in ons, dat het Grote Universum vult. Hoe hoger we de frequentie van ons eigen wezen opvoeren, hoe sterker de reiki die we in ons hebben zal zijn.”

Een andere student van Mikao Usui, Kaji Tomita schreef dit in zijn boek Reiki aan Jinjutsu: Tomita Ryu Teate Ryoho over Hatsurei-ho, een Japanse Reiki meditatie techniek:

“zit in de seiza positie en gassho met het doel om energie te verzamelen/concentreren van uit het hart naar de palmen van de handen. Houdt de handen samen zonder kracht uit te oefenen vanuit de armen of schouders. Laat de schouders zakken en vouw de handen samen, de vingers licht ineengevlochten en voel de lijnen van de houding.

“Als je de vorige stappen gevolgd hebt en gericht bent gebleven op je handen, zullen ze waarschijnlijk warm worden. Dit is wat (tomita ryu) noemt reiha (Japans; golf van rei). Het beschrijft een tintelende sensatie die vergelijkbaar is met een elektrische stroom. De ontstane warmte en de golf van rei vormen spirituele energie. Zelfs als de sensatie zwak is in het begin, zouden ze sterker moeten worden als je je blijft concentreren.”

Hatsurei-ho; laat zich letterlijk vertalen als; een grotere hoeveelheid geest genererend. 

Door te kijken naar sommigen van Usui’s studenten kunnen we zien dat we moeten mediteren om de energie/reiki van binnen uit naar buiten te laten komen.

Hart-geest

hatsurei-ho en andere elementen binnen het Japanse systeem van reiki wijzen op een zeer belangrijke locatie, onze hart-geest.

Binnen Hatsurei-ho plaatsen we onze handen in gassho voor het hart centrum, en binnen Okuden reiki niveau II vinden we de mantra HSZSN. Binnen de kanji van HSZSN is de kanji van Nen 念 en hierin kunnen we ook de kanji van Shin/Kokoro 心 zien. Zij noemen Shin/Kokoro een wortel van Nen, een wortel is een aanwijzing naar de origine van de kanji en ook de algemene betekenis.

Shin/Kokoro betekent; hart-geest, groothartigheid, de verlichte geest, essentie, de geest als het principe van het universum, centrum, kern, enz. In deze traditionele lessen is er geen verdeling tussen het hart en onze geest, ze worden als één gezien. Dus waarom is Shin/Kokoro de sleutel om een grotere of sterkere stroom energie te genereren?

Traditioneel gezien beweegt de hart-geest het bloed en de Ki/energie. 

Het is in het hart-geest centrum waar de aardse en hemelse energie zich verenigen. Als deze verenigen bereiken we harmonie tussen de twee tegenovergestelde elementen, daardoor creëren we harmonie in onze eigen energie, wat dan weer een grotere stroom energie oplevert. 

Maar om aardse en hemelse energie te verenigen in onze hart-geest moeten we eerst aardse en hemelse energie worden. Dit wordt, natuurlijk, onderwezen in de traditionele Japanse reiki lessen van Okuden niveau II waarin de eerste twee symbolen en mantra’s de aardse en hemelse energie vertegenwoordigen. Maar we moeten ze worden, niet alleen maar de intentie daartoe hebben, dit is een heel belangrijk deel van Usui-san’s traditionele manier van onderwijzen.

Deze vereniging creëert ook een openheid, als een open verwelkomend hart of als een open geest die niet boos of bezorgd wordt als er iets gebeurt. Hoe opener we worden, hoe meer energie er van ons hele wezen uitstraalt. En hoe dieper we in deze openheid gaan hoe meer we ons ons innerlijk grote, heldere licht herinneren. Of in andere woorden, als onze hart-geest open en helder wordt wordt ons Ware Zelf geopenbaard. 

Als ons hart-geest centrum helderder en helderder wordt gaan we ook een grotere hoeveelheid energie door onze handen voelen stromen, dit komt ook door de hart-meridiaan waardoor de energie vloeit. De hart meridiaan loopt omhoog van het hart naar de longen en in de armen en dan omlaag door de armen naar de handen in de vingers. Daarom, hoe helderder het hart, hoe helderder de meridianen, hoe meer energie er uit je handen zal stromen.

Dit is waarom Hatsurei-ho zo’n fantastische methode is om de hart meridiaan te zuiveren en een openheid te creëren binnen onze hart-geest en daardoor een grotere energie stroom door onze handen en ons hele wezen te genereren.

Je bent er met je hart niet bij.

Heb je ooit de zin gehoord; ’je bent er met je hart niet bij?’ 

De diepere betekenis hiervan is dat als onze hart-geest niet aanwezig is bij een handoplegging of een reiju/initiatie/afstemming verbinden we de uitvoering niet met ons Ware Zelf, vanuit onze kern, zogezegd, dus is er weinig stromende energie. Hoe meer we deze uitvoeringen vanuit onze hart-geest doen, hoe meer energie er door ons hele wezen zal stromen. Maar dit kost natuurlijk tijd omdat we eerst onze hart-geest moeten zuiveren en de aardse en hemelse energie moeten verenigen. 

Openheid is als het heelal.

Als onze hart-geest open is worden we als het heelal, geen begin en geen einde, volledig open, verenigd met het universum. Dit betekent ook dat we meer onbevangen worden, angst en zorgen loslatend, omdat in deze open ruimte niets blijft hangen. 

Als een vogel die in de ruime, open lucht vliegt laat dit geen sporen achter en dat zal hetzelfde zijn voor onze hart-geest, we laten geen sporen achter, iets komt op in onze hart-geest maar we klampen er niet aan vast, dus laat het geen spoor na. 

Als we de ruimte in kijken zien we niets omdat in de realiteit we de ruimte niet kunnen zien, daarom zijn we als we als de ruimte worden vrij van alle projecties, niet klampt vast aan ruimte en ruimte heeft genoeg openheid om alles te herbergen.

Dit zal,op,zijn beurt een enorme hoeveelheid compassie genereren, met andere woorden, we kunnen zeggen dat openheid en ruimtelijkheid compassie is. Dit is waarom Usui-san het principe heeft; toon compassie aan jezelf en anderen, hij doelt op deze open staat van hart-geest. Omdat, als we compassievol willen zijn naar alle voelende wezens, we alles moeten kunnen verwelkomen, wat alleen kan gebeuren als onze hart-geest vrij van vasthouden is.

Onze handen.

Dus hoe werkt handoplegging en openheid samen? Als onze hart-geest meer open en ruimtelijk wordt beginnen we ons te realiseren dat werken met onze handen alleen maar de eerste stap is van het systeem van Reiki. Op dit punt beginnen we Reiki te zijn en de energie binnen ons wezen is zo open en ruimtelijk dat het zich verplaatst door en uitstraalt van onze hele wezen. Hier kunnen we simpelweg tegenover elkaar zitten en de heling vanzelf laten gebeuren.

“Menselijk bewustzijn kan overal gaan in het universum in een ogenblik”. -notitie van een leerling van Mikao Usui

“Door de geritualiseerde beweging van de handposities in Reiki behandelingen op mensen, is het makkelijk om onszelf voor de gek te houden en te geloven dat we de heling op één of andere manier onder controle hebben, de energie met onze handposities ‘hier’ en ‘daar’ naartoe sturend. In werkelijkheid, hebben de handposities niets te maken met het diepere helingsproces. Handen zijn een zeer oppervlakkige manier om mensen te laten verbinden met de energie als we beginnen te leren. De werkelijke kracht van de energie ligt, eigenlijk, in het vermogen alle gerichtheid op onze handen los te laten en de energie door ons hele lichaam te laten vloeien. Daarenboven moeten we leren de energie dieper-voorbij ons fysieke lichaam en in onze geest en bewustzijn te laten vloeien. -Kathleen Prasad- Reiki voor Honden

Ansin Ritsumei

Veel Japanse Reiki onderwijzer(es)s(en) zeggen dat Usui-san Anshin Ritsumei/verlichting bereikte. Anshin: hart-geest in vrede. Dus, weer zien we dat Usui-san’s lessen wijzen naar een open hart-geest.

Dus laten we in de voetstappen van Usui-san stappen en onze hart-geest openen door dieper te graven in het systeem van Reiki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *