De Principes zijn om Jezelf te Genezen

Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

beach1
Vertaalt door Ad Seelt
 
Binnen de Reiki-gemeenschap, zien we handoplegging vaak als een middel om onszelf te genezen. Maar in werkelijkheid is het niet alleen handoplegging; het hele systeem van Reiki bestaat uit gereedschappen om onszelf te genezen.
 
Onszelf genezen betekent; heel maken, en dit betekent niet altijd een fysieke kwaal genezen. Heelheid is een geestestoestand, een geest waarin we ons gelukkig voelen, tevreden, vredig en vol compassie en inzichten.
 
Bijvoorbeeld, laten we eens naar de principes kijken,
 
Wees niet boos
Wees niet bezorgd
Wees dankbaar
Wees trouw aan je weg en je zijn
Toon compassie aan jezelf en anderen
 
We kunnen deze gewoon dagelijks drie keer opzeggen, wat al fantastisch is. Óf we kunnen gaan zitten in meditatie en mediteren over de principes. Door te mediteren over de principes beginnen we een direct inzicht te krijgen in waarom we boos worden, waarom we bezorgd raken, waarom we niet dankbaar worden zelfs als we zoveel dingen in ons leven hebben, waarom we het moeilijk vinden trouw te blijven aan ons pad en ons zijn, en waarom we het moeilijk vinden compassie te voelen voor onszelf en anderen.
 
Maar gaan zitten in meditatie vraagt meer tijd dan alleen drie keer de principes opzeggen en daarom wordt het niet vaak in een opleiding aangeleerd als een vorm van onszelf genezen.
 
Maar, omdat de principes het fundament van het systeem van Reiki zijn, is mediteren op de principes een zeer belangrijk element in Mikao Usui’s onderwijs als middel om onszelf te genezen.
 
Wat begint er te gebeuren als we een direct inzicht krijgen in onze boosheid en bezorgdheid? We zullen gaan zien wáár we eigenlijk boos en bezorgd om worden. En door dat te zien kunnen we actie ondernemen om onze boosheid en bezorgdheid te verzachten. Als we al niet eens zien dat we boos en bezorgd worden, als we blind zijn voor onze boosheid en bezorgdheid, kunnen we er helemáál niets tegen doen.
 
Dus een direct inzicht in deze boosheid en bezorgdheid helpt ons de greep op onze woede en zorgen te verzachten. In plaats van ons eraan vast te klampen, kunnen we de boosheid of bezorgdheid voelen, ze erkennen en ze loslaten.
 
Door onze greep op boosheid en bezorgdheid te verzachten, beginnen we meer dankbaarheid te voelen, en dit zal overgaan in meer trouw zijn aan onze weg en ons zijn. Door dát een stap verder te brengen, zullen we ook meer compassie voelen voor onszelf en anderen.
 
Zo kunnen we zien dat mediteren over de principes een methode is om onszelf te genezen. Dit zal ons op zijn beurt helpen om meer compassie in onze geesten/harten te creëren, waardoor we meer compassie voor de wereld om ons heen kunnen hebben. De principes zijn direct gericht op onze eigen genezing, wat indirect een genezend effect heeft op de wereld om ons heen.
 
Als we op deze manier kijken naar álle oefeningen binnen Mikao Usui’s onderwijs, kunnen we gaan zien dat ook mediteren over de mantra’s en symbolen gaat over onszelf genezen, dat het oefenen van meditaties als Joshin Kokyu Ho gaat over onszelf genezen , dat de reiju/initiatie/afstemming gaat over onszelf genezen en dat handoplegging op onszelf en anderen gaat over onszelf genezen. Maar onthou, onszelf genezen is niet alleen fysieke genezing. Echte genezing – heelheid – is een toestand van geest/hart waarin we innerlijke vrede hebben gevonden, een toestand van geest/hart die vervuld is van compassie en inzicht.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *