De Principes Scanderen of Reciteren

Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

Frans Stiene Reiki Precepts copy 1

Vertaald door Ad Seelt 

Een tijdje terug vroeg een student me wat nu heilzamer is, de principes scanderen of reciteren?

De geheime methode om zegeningen uit te nodigen

Het spirituele geneesmiddel tegen 10.000 ziekten

Vandaag alleen

Wordt niet boos

Wees niet bezorgd

Wees dankbaar

Beoefen ijverig

Toon compassie aan jezelf en anderen

Beoefen gassho ‘s morgens en ‘s avonds

Draag diep in je hart/geest

Scandeer met je mond

Hervorm hart/geest en lichaam

 

Shou foku no hi hou

Man byoo no rei yaku

Kyo dakewa

Ikaru na

Shinpai Suna

Kansha Shite

Gyo o hageme

Hito ni shinsetsu ni

Asayuu gassho shite

Kokoro ni nenji

Kuchi ni tonae yo

Shshin kaizen

Ons wordt vaak verteld de principes slechts drie keer te reciteren, dan wel in Japans of in onze eigen taal. Maar we weten allemaal dat door de principes alleen te reciteren, we ze niet werkelijk verinnerlijken. Als het zo simpel was, zou de hele wereld onderhand niet meer boos of bezorgd zijn en zou die volledig vervuld zijn met dankbaarheid en compassie. We zouden iemand vragen drie keer de principes te reciteren en kláár, De wereld wordt een betere plaats. Maar zoals we allemaal weten, is het niet zo simpel.

Begrijp me niet verkeerd, reciteren is prima. Maar reciteren is spreken vanuit geheugen, dus dit blijft alleen een intellectuele ervaring. Reciteren komt voornamelijk uit de keel en uit onze intellectuele geest; op de achtergrond zegt onze geest; ‘dit is het eerste principe, gevolgd door het tweede’, enzovoort. Vaak betekent dit dat reciteren alleen wat energie losmaakt in je hoofd.

Maar, Mikao Usui stelde in de principes zelf voor dat we ze diep in ons hart/geest opslaan. Dit doe je door ze te scanderen. Zoals de principes zeggen, Elke morgen en avond, vouw je handen in gebed (gassho). Daal diep af in je hart/geest en scandeer deze woorden met je mond.

De principes scanderen is iets héél anders dan simpel reciteren. In dit geval worden de principes gezien als een mantra. Het woord mantra betekent; ‘bescherming voor de geest’.

Het beschermt de geest van dwalen in het verleden, het heden en de toekomst; dit helpt de geest niet boos of bezorgd te worden en het helpt ons meer compassie te voelen.

Binnen Shoden Reiki niveau I leren we de meditatie Joshin Kokyo Ho waarin we diep ademen in het Hara/Tanden. Deze oefening, genaamd; okinagaho, in het Japans, maakt diep en lang ademen los en helpt kracht ontwikkelen in het fysieke lichaam. Deze kracht kan dan gebruikt worden, bijvoorbeeld om niet boos of bezorgd te worden en compassie te tonen aan onszelf en anderen.

Het diepe, lange ademen verzekerd ook dat als we de principes als mantra gebruiken het geluid ontstaan in net centrum van ons ‘zijn’, vanuit het Hara/Tanden. Dus de energie die bevrijd wordt door te scanderen kan door ons hele wezen verspreiden, niet alleen door ons hoofd. Zó kunnen we beginnen de principes diep in ons hart/geest te dragen en niet alleen in in ons geheugen/geest. Maar zelfs als we de mantra alleen maar drie keer scanderen op deze manier, zal dat ook niet veel veranderen. Daarom is het, om de principes werkelijk in ons hart/geest te dragen, moeten we ze langere tijd scanderen, bijvoorbeeld 20 minuten. Dit zal ons helpen onze geest in ons Hara/Tanden te rusten door het lange, diepe ademen, dat op zijn beurt ons helpt meer geaard en gecentreerd te worden. Dát helpt ons dan weer om minder boos en bezorgd te zijn. Zo zie je dat alle principes binnen het systeem van Reiki met elkaar in verbinding staan.

Natuurlijk kunnen we zeggen dat het om het even is, scanderen of reciteren, maar dat heeft te maken met hoe we reciteren. Als we reciteren met een diep, lang adempatroon vanuit ons Hara/Tanden, wordt het reciteren, mantra.

Dus wat is beter? Reciteren of scanderen……. Beiden zijn goed zolang we maar reciteren of scanderen gedurende een langer periode en het geluid voortkomt uit ons Hara/Tanden, ons centrum. Dit zal ons helpen de principes meer en meer te verinnerlijken zodat we uiteindelijk de principes kunnen ‘worden’.

Nogmaals, alle principes binnen het systeem van Reiki zijn onderling gerelateerd, verbonden met elkaar……. net zoals wij allemaal zijn……. 

“Als een ervaren beoefenaar praat, hebben zijn woorden een gezegende energie. Hij kan praten over de zelfde dingen als de studenten, maarde manier waarop hij/zij zich uitdrukt raakt je hart. De spraak van degenen zonder ervaring is als een lege wind die langs je oren fluistert.” – Lama Thubten Yeshe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *