De Drie P’s in het Reiki Systeem

Bronwen and Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

clem onojeghuo AEL0ceW7IUU unsplash

De drie P’s in het Reiki systeem zijn; Practice (oefenen), Patience (geduld) en Perseverance (doorzettingsvermogen). Alledrie zijn ze belangrijk bij het beoefenen van het Reiki systeem. Ze moeten niet worden gezien als losstaande elementen. Ze hebben een vaste verbondenheid. Succesvol oefenen zonder geduld en doorzettingsvermogen is niet mogelijk, en volharden zonder geduld en de oefening zelf niet. Om de meest diepgaande ervaring te krijgen van je Reiki oefeningen zul je alledrie P’s moeten gebruiken.

Practice (oefening)

Oefenen betekent dat de vijf elementen uit het Reiki systeem worden gebruikt voor zelfontwikkeling. Dit zijn de principes, meditaties, hands-on healing op jezelf en anderen, symbolen en mantra’s en de afstemming/reiju. 

Precepts/Principes: ga zitten in meditatie en overdenk waarom men niet boos of bezorgd moet zijn. Kun je dit ergens in je lichaam voelen? Voel je een emotie opkomen als je de principes overdenkt? Hoe verhouden zich de principes ten opzichte van de meditaties, je hands-on healing, symbolen en matra’s en de afstemming/reiju? Zijn ze onderling verbonden met elkaar?

Meditaties: oefen de meditaties geleerd in het Japanse Reiki systeem dagelijks. Dit houdt ook in de basis oefeningen zoals joshin kokyu ho en hatshurei ho.

Hands-on healing: doe dagelijks hands-on healing op jezelf en zo mogelijk anderen ( werken met anderen geeft je een goede feedback over wat er gebeurt tijdens het werken met energie).

Symbolen en mantra’s: mediteer op de symbolen en mantra’s geleerd in het Okuden Reiki, niveau 2. Ja, ze zijn voor spirituele zelfontwikkeling, niet voor extern gebruik!

Afstemming/reiju: en als je een Reiki onderwijzer bent, oefen dan de afstemming en reiju dagelijks. Als deze rituelen op de goede manier worden uitgevoerd zullen ze je helpen een dieper niveau van innerlijke kracht, verbondenheid en vrede te bereiken.

Patience (geduld) 

Healing gebeurt niet vaak in één nacht. Het kan een langdurig proces zijn dat tijd vergt en daarom is geduld nodig. Wees niet ontmoedigd als je fysieke of emotionele pijn niet snel genoeg weggaat. Hoe meer je hangt aan een bepaalde uitkomst, hoe moeilijker het wordt deze los te laten. Sommige zaken zullen erg snel verdwijnen omdat je ze niet zo stevig vasthoudt, terwijl anderen op een veel dieper niveau ingebed liggen met als gevolg dat het meer tijd kost ze los te laten.

Geduld is ook nodig voor spirituele ontwikkeling binnen het Reiki systeem. Vanuit het spirituele perspectief, is het systeem een levenslange oefening om op een dag iemands ware aard te openbaren. Denken aan oefenen in termen als levenslang kan tot gevolg hebben dat we ontmoedigd raken en geduld is het beste middel voor voortdurend succes.

Perseverance (doorzettingsvermogen)

De elementen van het Reiki systeem zullen geen vrucht dragen als je geen doorzettingsvermogen hebt en alleen zo nu en dan oefent. De vrucht die voortkomt uit dat doorzettingsvermogen is het ontdekken van je eigen ware aard.

Als je werkt met het fysieke zelf is het ook wenselijk vol te houden. Veel zaken zitten zo diep dat het lang kan duren vóór ze losgelaten kunnen worden.

Natuurlijk, hoe méér je oefent, hoe vakkundiger je wordt. Er zijn onderwijzers die geloven dat er geen noodzaak is om elementen van het systeem zoals meditatie te oefenen en dat alles wat je hoeft te doen is; je handen op iemand leggen. Maar denk hier eens over na……. Van wie zou je liever een behandeling krijgen? Iemand die toegewijd oefent om zelf-healing en heelheid te bereiken of van iemand die net een niveau 1 cursus heeft gedaan… Het is het doorzettingsvermogen dat het verschil maakt.

Dus, zoals je kunt zien, kan oefenen niet compleet zijn zonder doorzettingsvermogen en geduld, en kan doorzettingsvermogen niet compleet zijn zonder iets om te oefenen en hopen geduld. Alledrie moeten ze samenwerken om een compleet en effectief systeem te vormen van persoonlijke en professionele oefening. Dit neemt niet weg dat je plezier mag hebben in het werken met het Reiki systeem. Werken aan een levenslange oefening geeft je een vast gegeven in een onzekere wereld. Jouw oefening is een reddingsboei waaraan je je kunt vasthouden die niet afhankelijk is van wat anderen over je zeggen of denken. Jouw oefening is een ervaring van innerlijk plezier en tevredenheid die evolueert als je door de lagen van zelfontwikkeling groeit, om uiteindelijk je ware zelf te ontdekken.

Vertaald door Ad Seelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *