5 Krachtige tips om een empathisch leven aan te kunnen

Frans Stiene Articles, Nederlands Leave a Comment

Space 1
Vertaald door Ad Seelt
 
Empathie betekent dat we kunnen waarnemen en voelen wat de andere persoon ervaart; we ’empathiseren’ met hen. Empathie kan een grote eigenschap zijn omdat het ons kan helpen te voelen en zien wat anderen doormaken, wat, op zijn beurt, ons helpt de andere persoon beter te begrijpen. Maar, het kan ook een keerzijde hebben. We kunnen té empathisch worden en als we het lijden van de persoon direct (als van onszelf) beginnen te ervaren, kan dit leiden tot empathische stress.
 
Als we voelen dat we in een staat van empathische stress raken, zijn er heel goede technieken en inzichten om ons te helpen. Door deze technieken te oefenen en inzichten te beschouwen, kunnen we leren hoe om te gaan met onszelf als empathisch persoon.
 
 
Tip 1 – Wiebelfiguurtje
 
De eerste en belangrijkste raad is te beginnen je meer geaard en gecentreerd te voelen. Dit gecentreerde gevoel helpt ons om niet overspoeld te worden door empathische stress. Probeer diep in je hara/tanden te ademen, dat is een energiecentrum nét onder je navel: het is ons fundament. Ken je die wiebelfiguurtjes nog? Ze wiebelen alle kanten op, maar vallen nooit om. Waarom? Omdat ze een solide bodem hebben maar toch flexibel zijn. Wij moeten zijn als die wiebelfiguurtjes. Vaak zullen we omver geduwd worden en simpelweg blijven liggen, ons te overmand voelend om stand te houden of onze balans te hervinden. Maar als onze energie en focus sterk in de hara/tanden is, worden we als een wiebelfiguurtje; we komen meteen weer overeind nadat we een diep gevoel van empathie hebben ervaren.
 
 
Tip 2 – Meer aarding
 
We hebben nóg meer aarding nodig. In onze huidige wereld leven we zó in ons hoofd dat dit de empathische stress kan versterken. Computers, telefoons, tv, alles intellectualiserend – zijn we constant in ons hoofd bezig terwijl de focus op ons centrum, onze aarding (de aarde) niet wordt gepromoot. De onderstaande aardings methode is – naast Tip 1, ademen en focussen op de hara/tanden – één van de snelste en makkelijkste manieren van aarding die ik beoefend heb.
 
Ga liggen met je rug plat op de grond, met je voeten tegen een muur. Dit betekent dat je benen niet op de grond liggen, je knieën zijn licht gebogen en je voeten tegen de muur op een hoogte die comfortabel voor je is. Plaats je handen boven je hoofd en duw nu langzaam maar zéér bewust de energie met je handen helemaal naar beneden naar je hara/tanden, vlak onder je navel. Zodra je handen de hara/tanden bereiken leg ze dan fysiek op dit gebied en oefen een lichte druk uit met je voeten. Niet genoeg om je weg te drukken van de muur maar een lichte druk. Deze druk helpt de geest naar de voeten te gaan, wat op zijn beurt helpt de energie naar de voeten te laten gaan. Energie volgt de geest. Laat nu de druk op de voeten weer los en breng de handen weer boven het hoofd. Herhaal deze hele procedure weer. Doe dit zo’n 10 keer.
 
 
Tip 3 – compassie in actie
 
Probeer compassie in je empathie te mixen. Empathie is meelijden met de persoon, terwijl compassie een geesteshouding is waarin we de ander willen helpen hun lijden te overwinnen.
Als we gaan kijken naar manieren om anderen te helpen, haalt dit de focus bij onszelf weg, dus haalt compassie in actie langzaam de aandacht weg bij onze eigen empathische stress. Hoewel, om meer compassievol te zijn, moeten we onze eigen boosheid, angst, zorgen en overtuigingen loslaten. Dit betekent dat we de bovenstaande tips 1 en 2 moeten toepassen; aarden en meer aarden.
 
Tip 4 – wees open als het heelal
 
Dit is één van de moeilijkste elementen om te begrijpen als we extreem empathisch zijn. Het ultieme doel is een geesteshouding te hebben die open en uitgestrekt is als het heelal. Een ruimtelijke geest houdt niet vast aan wat dan ook, wordt niet gestoord door wat dan ook en wordt niet gekwetst door wat dan ook. Omdat onze geesten en energieën onderling verbonden zijn, betekent een ruimtelijke geest ook een ruimtelijke energie. Onze geest en energie hebben een groot effect op onze fysieke gezondheid; dus een ruimtelijke geest/ energie betekent een ruimtelijke sensatie in ons fysieke lichaam. Al deze ruimtelijkheid betekent dat ons empathische gevoel niet blijft hangen in onze geest, energie of lichaam. Dit is de ruimtelijkheid van ons Ware Zelf, onze essentie waarin we het ‘ik’ hebben losgelaten. Als er geen ‘ik’ is, is er ook geen ‘ik’ die empathische stress kan ervaren. Op dit punt kunnen we ophouden te zeggen; “maar ik ben een empathisch mens, ik neem dingen over”.
 
Zoals je kunt zien, is dit waarom een open ruimte zijn niet zó makkelijk is. Het vraag toewijding en oefening, maar aan het eind is het dat allemaal waard. Wat een vrijheid en gevoel van opluchting brengt het!
 
 
Tip 5 – oefen dagelijks
 
Omdat we zó gewend zijn empathisch te zijn dat het een gewoonte is geworden, kunnen de voorgaande tips alleen maar werken als we deze ademhalings- en meditatieoefeningen op een dagelijkse basis doen. In het begin, moet je minstens 10 tot 20 minuten aan deze dagelijkse oefeningen besteden; al doende veranderen we langzaam onze geesteshouding en onze energetische gedragspatronen. Na een tijdje moet je dit opvoeren naar minstens 45 minuten per dag.
 
Dit alles kan weken, maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van je huidige geesteshouding. Daarom; heb een beetje geduld terwijl je oefent; zodat we niet boos of bezorgd worden als we voelen dat deze ademhalings- en meditatieoefeningen niet zo snel werken als we zouden willen of verwachten. Als we onszelf eraan herinneren om verwachtingen los te laten en gewoon zijn waar we op een gegeven moment zijn, zullen we meer ruimte binnen onszelf creëren om op consequent oefenen te focussen. Hiermee – verwachtingen en overtuigingen loslatend en dagelijks onze aarding, ademhaling, compassie, ruimtelijkheid en geduld oefenen – zullen we het makkelijker gaan vinden om te gaan met het leven als empathisch mens

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *