5 essentiële tips voor reiki in ziekenhuizen

Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

handshealing

Meer en meer wordt het systeem van Reiki geïntroduceerd in ziekenhuizen en medische instellingen over de hele wereld.

Maar voor een beoefenaar is niet altijd even makkelijk om in dit soort omgevingen te werken.

Dus zijn hier een paar essentiële tips om je op weg te helpen.

Blijf gecentreerd.

Als je werkt in een medische instelling, gebeuren er veel dingen die ons uit balans kunnen brengen, waardoor we onze aarding verliezen. Noodsituaties, mensen met trauma’s, huilend, pijn voelend, stervend – noem maar op. Al deze dingen kunnen ons uit balans brengen; dit is waarom de oefening van Joshin Kokyu Ho zo belangrijk is. Dit is een diepe ademhaling meditatie waarin je focussed op je hara/tanden, een energiepunt net onder je navel. Dit is je centrum.

Herinner je je de wiebelfiguurtjes? “Ze wiebelen maar vallen nooit om.” Dat is omdat het gewicht in de bodem van het wiebelfiguur zit, wat het stabiel maakt. Hoe meer onze eigen focus op onze hara/tanden is gericht, hoe meer stabiliteit we winnen. Hoe meer we de Joshin Kokyu Ho oefenen- dagelijks -hoe meer we geaard worden. We kunnen vrijelijk bewegen, maar vallen niet om door stress en zinken niet weg in de emotionele problemen van in een ziekenhuis zijn.

“Op het moment dat we een crisis ervaren, leren we of onze innerlijke kracht genoeg ontwikkeld is om ons door onze problemen te dragen.”

– Tarthang Tulku

Label, oordeel of onderscheid niet.

Het loslaten van labelen, oordelen en onderscheiden zal je helpen je meer open te stellen.

Als we een cliënt in het ziekenhuis zien en we labelen hem meteen als ‘ziek’, is er direct een onbalans-“ons en hen” -element in het spel. Wij zijn gezond, zij zijn ziek. Als een behandeling werkzaam moet zijn moeten we harmonie creëren, harmonie tussen ons en onze cliënt. Ik hoor vaak van mensen die kanker hebben dat ze gezien worden als ” die kanker persoon” terwijl zij zich voelen als “een persoon die kanker heeft”. Door niet te labelen, oordelen of onderscheiden gaan we iedereen als gelijken zien.

De meeste van onze cliënten zijn ook niet geïnteresseerd in een diagnose; ze willen gewoon beter worden. Dus laat het labelen, oordelen en onderscheiden los en wees gewoon bij hen. Bij hen zij bevrijdt de energie binnen je eigen geest en maakt daardoor een grotere ruimte omde heling te laten werken.

“Als de zintuigen informatie communiceren naar de geest, begint de geest beslissingen te maken, welke oordelen, concepten en dualiteiten inhouden, dat creëert dan apartheid en conflict.

– Tarthang Tulku

Wees flexibel.

Vaak leren we dat behandelingen een uur of zelfs langer moeten duren, maar in ziekenhuizen hebben we niet altijd de tijd om zo lang met onze cliënt door te brengen. Soms is 10 of 20 minuten alles wat je krijgt. Dit betekent niet dat onze sessie niet werkzaam zal zijn; het betekent alleen dat je flexibeler moet zijn. Vaak maken we onze hands-on healing graag gecompliceerd, maar wederom, een ziekenhuis is geen plek hiervoor. Dus moeten we flexibel zijn zodat we onze ‘normale’ manier van doen kunnen loslaten.

Flexibiliteit kan alleen als we een meer open geest hebben en minder beperkt zijn door onze praktijken. Specifieke handposities zijn niet nodig, handbewegingen en het tekenen van symbolen en mantra’s opzeggen is niet nodig, hou het simpel. 

“Als we meer open worden, ervaren we een gevoel van bevrijding en is de energie vrij om binnen ons te vloeien”.

– Tarthang Tulku.

Verwachting

Als we mensen in ziekenhuizen zien kunnen we hoge verwachtingen hebben over het ‘hen beter maken’. Verwachtingen kunnen een obstakel vormen omdat als deze verwachting niet uitkomt gaan we ons zorgen maken of worden we boos. We zijn bang dat onze sessies niet goed genoeg zijn, we worden boos omdat de persoon nog steeds ziek is. Verwachtingen creëren een broednest voor allerlei afleidingen. Dus laat die verwachtingen los; wees alleen vrij en open.

“Het is belangrijk niet te streven naar het beleven van een bepaalde ervaring – dus relax zonder afleiding.”

– Tarthang Tulku

Compassie.

Bovenal is compassie het meest belangrijke element voor het werken in een ziekenhuis; het is één van de essentiële principes binnen het systeem van Reiki. Compassie is het laatste principe omdat we alleen werkelijk compassie kunnen voelen als we onze boosheid en zorgen hebben losgelaten en dankbaar kunnen zij voor alles.

Waarom is compassie het belangrijkste element voor het werken in een ziekenhuis? Omdat we alleen door een compassievol(le) hart en geest iedereen als gelijk kunnen beschouwen, en daardoor beginnen we ons veilig te voelen en verzekerd van onzself. Dit maakt ons op zijn beurt een meer geaarde en flexibeler beoefenaar. Werkelijke compassie is ook als we zien dat er geen gever, geen geschenk en geen ontvanger is. In deze staat vloeit de meeste energie tussen jou en je cliënt. Of. Je nu samen in een druk ziekenhuis of in een rustig, luxe wellnesscentrum bent, compassie kan helpen jezelf zowel als je cliënt helderder te laten schijnen.

” De kracht van compassie kan zowel ons als anderen volledig transformeren zodat onze levens stralend en licht worden.”

– Tarthang Tulku

Vertaald door Ad Seelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *