Verkenning van Mikao Usui’s Leer

Frans Stiene Articles, Nederlands Leave a Comment

MikaoUsuilg 4

Veel mensen claimen dat ze in de directe afstammingslijn van Usui-san zitten en dat ze de “ware” leer van Mikao Usui doorgeven. Maar, is dit mogelijk? Dit is een interessante vraag, gezien Mikao Usui naar verluidt verschillende leerlingen andere dingen leerde afhankelijk van hun spirituele vooruitgang.

Usui Sensei had geen standaard lesprogramma en de duur van de training was afhankelijk van de spirituele groei van iedere leerling. Er wordt gezegd dat hij een-op-een lezingen gaf, voornamelijk over de juiste mentale houding die nodig is voor spirituele ontwikkeling gebaseerd op zijn eigen ervaring. – Hiroshi Doi

Dit betekent dat verschillende leraren verschillende aspecten van Usui-san’s onderwijs doorgeven. Deze aspecten houden verband met het persoonlijke begrip van de leraar, net als de specifieke lessen gegeven door hun Reiki leraar, de leraar van hun leraar enzovoort. Een voorbeeld: de ene leraar kan focussen op een klinische handopleggingsmethode en een andere leraar zou juist de spirituele aspecten van Mikao Usui’s onderwijs kunnen benadrukken. Deze verschillende “benaderingen” van Reiki geven de eigen persoonlijke interesse van iedere leraar aan. Daarnaast zullen Reiki leerlingen worden aangetrokken door de leraar die aansluit op hun eigen spirituele begrip en “benadering”. Het een is niet beter dan het andere, enkel een andere benadering. Bovendien, de unieke contemplatie, beoefening en ervaring van iedere beoefenaar van de gereedschappen die ze krijgen aangereikt is veel dieper dan afstamming en leraar, omdat het bestaat uit een simpele en directe ervaring van Mikao Usui’s lessen. Dit is, voor mij, zijn ware nalatenschap.

Ondanks de verschillen die te maken hebben met de eigenheid van iedere Reiki leraar en beoefenaar is het ook interessant om na te denken over wat Usui-san zelf beoogde.

hoewel de stijl nog steeds kan bestaan is het in veel gevallen moeilijk om te weten wat de oorspronkelijke intenties van de grondlegger zijn geweest, hoe hij zichzelf uitte tegenover zijn leerlingen en of de stijl daadwerkelijk is veranderd in de loop van de eeuwen. Welke aantekeningen of handboeken nog steeds bestaan zou heel weinig betekenis kunnen hebben voor een leek en soms zelfs voor de huidige leraar zelf. – William Scott Wilson

In dit artikel wil ik graag kijken naar de gereedschappen die Usui-san heeft achtergelaten en zien welke aanwijzingen over zijn onderwijs we, verborgen in deze middelen, kunnen vinden.

Om de middelen van Usui-san beter te begrijpen wil ik graag proberen ze te bekijken vanuit een perspectief van eind 18e eeuw tot begin 19e eeuw, in plaats van een moderne Japanse blik. Het aannemen van een historisch perspectief is een belangrijke manier waarmee we kunnen proberen om dingen door zijn ogen te zien zodat we de aanwijzingen die hij achterliet dieper kunnen onderzoeken.

Usui Reiki Ryoho

De gangbare naam die wordt gebruikt voor Mikao Usui’s onderwijs is “Usui Reiki Ryoho.”

Reiki = Ware Zelf

Ryo = genezen of helen

Ho = methode of dharma of leer

 

“Usui Reiki Ryoho” kan worden gelezen als: Usui’s leer (dharma) voor het genezen en helen van je Ware Zelf. De naam beschrijft een systeem van helen om je Ware Zelf te herontdekken en zegt niets over handoplegging. De naam zelf geeft al de aanwijzing dat alleen door het ontdekken van ons Ware Zelf we op een veel dieper niveau kunnen beginnen met handoplegging voor anderen.

Mevr. Takata zei ook dat Reiki begint met het herontdekken van de “energie” van het Ware Zelf. In het dagboek van mevr. Takata, gedateerd op 10 dec. 1935, staat: de “betekenis van ‘Reiki’ Energie binnenin zichzelf, wanneer geconcentreerd en toegepast op de patiënt, zal alle kwalen genezen – het is de beste remedie van de natuur, welke geen medicijnen nodig heeft. Het helpt in alle opzichten, mens en dier. Om te concentreren moet men eerst de gedachten zuiveren in woorden en mediteren om de ware “energie” van binnenuit naar buiten te laten komen. Het ligt aan de onderkant van de buik, ongeveer 5 cm onder de navel. Zit in een comfortabele houding, sluit je ogen, concentreer op je gedachten en ontspan.”

Hier zegt ze dat Reiki de energie binnenin jezelf is, ze noemt het zelfs de Ware Energie, welke ligt aan de onderkant van de buik. Ze benadrukt dat we ons moeten concentreren en moeten mediteren om de energie van binnenuit te laten komen.

Door naar deze aanwijzingen te kijken kunnen we het belang zien van Reiki als een methode voor het herontdekken van ons Ware Zelf voor we ook maar kunnen denken aan het helpen van anderen. De Gakkai in Japan vindt dat ook:

Als eerst moeten we onze geest helen. Ten tweede moeten we ons lichaam gezond houden. Als onze geest gezond is en in overeenstemming met de waarheid, dan zal het lichaam op natuurlijke manier gezond worden. – Reiki Ryoho Hikkei, een handboek uitgereikt door de Usui Reiki Ryoho Gakkai

Als je jezelf niet kan helen, hoe kan je dan anderen helen? – Reiki Ryoho Hikkei

Uit deze aanwijzingen kunnen we opmaken dat we met het zelf moeten beginnen om het Ware Zelf te herontdekken, en dit is de ultieme reis naar heling.

De Principes en de Betekenis van Heling

Reiki is een systeem van heling (healing), maar wat is “heling”? “Helen” betekent niet alleen jezelf lichamelijk genezen, maar ook het helen van je hart/geest. Gelukkig liet Usui-san ons de principes na, essentieel voor het Reikisysteem; ze laten ons de echte betekenis van genezing zien. De volgende versie van de principes komt van Usui’s gedenksteen, een vertaling gevonden in Hiroshi Doi’s handboeken.

Alleen voor vandaag

Wees niet boos

Wees niet bezorgd

Wees dankbaar

Doe wat je bedoeld bent om te doen

Wees vriendelijk naar anderen

Het klinkt logisch dat Usui-san verschillende leerlingen een lichtelijk afwijkende versie van de principes gegeven kan hebben, om daarmee hun spirituele vordering en begrip te ondersteunen. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat Usui-san dit principe ook onderwees: “Draag geen boosheid, want boosheid is een illusie.” Voor iemand die geen diep spiritueel begrip had van wat het woord illusie allemaal omvat, zou Usui vanzelfsprekend het principe aanpassen aan het begrip van de persoon, om het zo simpeler en toegankelijker te maken.

In de principes, welke versie we ook maar beschouwen, wijst Usui-san naar het hart/geest-element. Hij zegt niets over een lichamelijk probleem en het helpen van anderen is het laatste principe. Als eerst zegt hij dat we onszelf moeten genezen van onze boosheid en bezorgdheid, omdat dit obstakels zijn die ons beletten anderen te helpen. En wat betekent het helpen van anderen? Hen genezen op lichamelijk niveau? Als dat het geval was, dan zou Usui-san hier ook op wijzen in de principes. Nee, hij wijst naar anderen helpen om van hun boosheid en bezorgdheid af te komen en hun Ware Zelf te vinden.

Met andere woorden, de principes wijzen naar Anshin Ritsumei – spirituele vrede, of verlichting. Anshin duidt op “vrede in je hart/geest”, en als we vrede in onze hart/geest hebben gevonden dan kunnen we beginnen om anderen te helpen deze vrede in hun hart/geest te vinden. Dit is de ultieme vriendelijkheid. Dit is de ultieme genezing. Dit is ons Ware Zelf. In het onderstaande citaat biedt Hiroshi Doi wat inzicht in hoe het concept van Anshin Ritsumei past in Usui’s onderwijs:

Usui Sensei selecteerde persoonlijk leerlingen met een hoog spiritueel niveau uit de groep gekwalificeerde Okuden Koki leerlingen en bood hen verdere instructie op Shinpiden niveau. Shinpiden leerlingen werden geselecteerd om Usui Sensei’s directe persoonlijke lessen te ontvangen en te leren hoe te streven naar Anshin Ritsumei.

Er zijn veel verschillende vertalingen van de principes; nogmaals, de ene is niet beter dan de andere, enkel een andere manier om er naar te kijken. Uiteindelijk zijn de principes er om te helpen met wijzen op de weg naar ultieme genezing: het pad naar ons Ware Zelf.

Belang van Toegewijde Beoefening van Meditatie

Om de beste Reiki beoefenaar/leraar te zijn die we kunnen zijn, moeten we onszelf toeleggen op een dagelijkse beoefening. Wat kan dit voor beoefening zijn? Volgens Hiroshi Doi zijn de meditaties Joshin Kokyu Ho en Hatsurei Ho één van de belangrijkste elementen binnen Usui-san’s leer.

Wij mensen bevatten de Grote Reiki dat het Grote Universum vult. Hoe meer we de vibratie van ons eigen wezen verhogen, hoe sterker de Reiki die we in ons hebben zal zijn. – Citaat van een leerling van Usui-san *

Dit citaat helpt te verklaren waarom Usui-san meditaties als Joshin Kokyu Ho en Hatsurei Ho in het Reikisysteem bracht. Hoe meer we ze beoefenen, hoe sterker onze Reiki zal worden. Hatsurei Ho betekent overigens ook letterlijk “een grotere hoeveelheid spirituele energie genereren.” Hierdoor kunnen we zien dat Usui-san aangaf dat regelmatige beoefening van deze meditatie een grotere hoeveelheid spirituele energie zou genereren. We kunnen op onze beurt deze energie weer gebruiken om onszelf en anderen te helpen het Ware Zelf te herontdekken.

Door deze meditaties simpelweg een keertje te proberen komen we nergens; we moeten deze meditaties dagelijks beoefenen. Door regelmatige beoefening van deze meditaties wijst Usui-san ons weer terug naar de principes. Door onze toegewijde dagelijkse beoefening van de meditaties zullen we beginnen met het loslaten van boosheid en bezorgdheid en worden we meedogender naar onszelf en anderen.

Kunnen We Onze Beoefening Doen Tijdens Het Praten Of TV Kijken?

Hatsurei Ho is doorgegeven, beginnend bij Usui Sensei, als een methode voor zelfzuivering en spirituele groei dat leidt naar verlichting. – Hiroshi Doi

Joshin Kokyu Ho betekent “ademtechniek voor het zuiveren van de geest.” Kokyu betekent ook “beweging van je ki” and “gerichte kracht.” Usui-san wijst naar de geest en focus. In onze moderne wereld denken we vaak dat we gewoon kunnen praten of TV kunnen kijken als we handoplegging voor een ander doen. Maar als dit het geval was, waarom nam Usui-san dan Joshin Kokyu Ho en Hatsurei Ho in zijn leer op? Het beoefenen van deze meditaties zorgt voor een gerichte geest doordat er concentratie en intentie nodig is. Als onze geest overal en nergens is als we spreken en TV kijken dan hebben we geen kracht in onze ki, omdat de geest erg afgeleid en niet gefocust is. Iets anders om over na te denken is dat als we wel spreken of TV kijken tijdens behandelingen, dan gaat het vaak over dingen die gebaseerd zijn op zorgen en angst, of ongegronde roddels; dit haalt ons op zijn beurt weer weg van de geestestoestand van de principes.

Over Geest Gesproken… HSZSN, De Juiste Geest en de Verwarde Geest

De symbolen en mantra’s werden traditioneel in Okuden en/of Shinpiden onderwezen. Okuden betekent “binnenste” of “verborgen lessen.” Dit betekent dat de gereedschappen die worden onderwezen op dit niveau geïnternaliseerd moeten worden om te vinden wat er verborgen is in onszelf: onze Reiki/ons Ware Zelf.

Als we kijken naar het 3e symbool in Okuden dan zien we dat de kanji van hon sha ze sho nen, 本者是正念, vertaald kunnen worden als “Ik ben Juiste Geest.” Maar wat betekent Juiste Geest volgens Japanse spirituele gebruiken?

De Juiste Geest is de geest die niet op één plek blijft. Het is de geest die zich uitstrekt over het gehele lichaam en het zelf. De Verwarde Geest is de geest die, over iets nadenkend, verstijft op één plek. – Takuan Soho (1573 – 1645)

Juiste Geest is een geest die vrij is van oordelen en labelen, omdat zodra we oordelen of ergens een label op plakken onze energie en geest vast komt te zitten en daardoor niet langer vrij stroomt. Als we ons willen verenigen met het universum dan moet onze geest volledig vrij stromen, niet gebonden aan labels en oordelen.

In de kanji van HSZSN, 本者是正念, zit het kanji voor Nen, 念, en hierin kunnen we ook het kanji voor Shin/Kokoro, 心, zien. Men noemt Shin/Kokoro de radicaal van Nen; een radicaal is een aanwijzing over de oorsprong van het kanji en ook over de algemene betekenis. Shin/Kokoro betekent hart/geest, hartelijkheid, de verlichte geest, essentie, en de geest als het principe van het universum, centrum en kern.

Waarom nam Usui-san dit op in zijn leer? In moderne cursussen kan gezegd worden dat het enkel voor afstandsbehandelingen is. Echter, als we kijken naar de historische oorsprong dan zien we dat deze mantra simpelweg gaat over het realiseren van Juiste Geest. Als we in de Juiste Geest zijn, dan kan onze hart/geest en energie niet vast komen te zitten in boosheid, bezorgdheid, angst of in het oordeel van dualistisch denken. Met de Juiste Geest kunnen we volledig vrij en op ons gemak zijn, één met het hele universum.

Technieken en het Laten Gaan van Ego

Usui-san gaf ons ook enkele andere technieken zoals Byosen en Reiji-ho. Byosen is een basistechniek waarbij we wat verder los komen van de basale standaard handposities. Bij Reiji-ho worden we intuïtiever, laten we het labelen en de rituele bewegingen los, staan we toe dat de energie ons leidt naar waar we de handen moeten plaatsen.

De meest basale techniek in Dento Reiki [Usui Reiki Ryoho Gakkai] gaat om het opsporen van een Byosen en dan het leggen van de handen op het aangedane gebied om zo een effectieve behandeling uit te voeren… Verschillende Reikibehandelaren ervaren verschillende soorten sensaties. – Hiroshi Doi

Wanneer er veel Byosen zijn dan kan de techniek genaamd Reiji-ho worden gebruikt voor een betere effectiviteit. Reiji-ho laat toe dat de handen op natuurlijke manier getrokken worden naar het gebied dat behandeld moet worden. Dit is een erg belangrijke techniek in Dento [Usui Reiki Ryoho Gakkai] Reiki. – Hiroshi Doi

Door te kijken naar wat de Usui Reiki Ryoho Gakkai van deze twee technieken vindt kunnen we beginnen te zien dat dit slechts opstapjes zijn naar een volledig intuïtieve handoplegging sessie, zonder enige noodzaak om een techniek te gebruiken, waar de energie je simpelweg leidt. Dit kan alleen beginnen wanneer we ons ego loslaten.

Beide technieken zijn ook intuïtieve technieken, dus als we beginnen met labelen wat we voelen en dat in hokjes plaatsen dan werkt dat averechts ten opzichte van intuïtief zijn. Beide technieken werden onderdeel van Usui-san’s lessen om ons te helpen het ego, het “ik”, los te laten. Het is namelijk het “ik” dat dingen probeert te labelen als koud of warm, positief of negatief, goed of slecht. Dit kunnen we ook in de principes zien, omdat we alleen werkelijk de principes kunnen belichamen als we het “ik” loslaten. Het is het “ik” dat boos en bezorgd wordt, het is het “ik” dat in de weg zal staan van echt mededogen. Vanuit echt mededogen is er geen behoefte om te labelen en te oordelen, geen behoefte om te interpreteren wat we voelen. Vanuit echt mededogen kunnen we enkel zijn en de cliënt laten nemen wat hij/zij nodig heeft, en niet wat wij, ego, denken dat de cliënt nodig heeft. Nogmaals, we bereiken dan een staat van vrij stromende energie en een vrijelijk stromende staat van bewustzijn.

Symbolen en Mantra’s en Ons Ware Zelf

Het derde niveau van Reiki training heet Shinpiden, wat “mysterieuze leer” betekent. En wat is dit mysterie? Het mysterie is ons Ware Zelf, of “verlichting.” Het symbool/de mantra dat op dit niveau wordt onderwezen is Dai Komyo, 大光明, wat Groot Helder Licht betekent. Dit is het licht van Anshin Ritsumei, ons Ware Zelf/Reiki. Door deze mantra/dit symbool te gebruiken wees Usui-san naar de essentie van zijn onderwijs.

Komyo bestaat in mij en ik besta in Komyo. – aantekening van een student van Usui-san *

De Usui Reiki Ryoho Gakkai en één andere Japanse Reiki school gebruiken dit symbool en deze mantra niet. Betekent dit dat het geen onderdeel is van het Reikisysteem? Hiroshi Doi kende een Aikido leraar wiens grootvader een leerling was van Usui-san en die in Usui-san’s kamer werd uitgenodigd en de Dai Komyo te zien kreeg. Omdat we weten dat Usui-san zijn leerlingen afhankelijk van hun spirituele vooruitgang en begrip anders les gaf, klinkt het logisch dat hij de Dai Komyo niet aan al zijn leerlingen liet zien.

Ik denk dat Chujiro Hayashi op een zelfde manier lesgegeven zou kunnen hebben als Usui-san, zijn leerlingen onderwijzend afhankelijk van hun spirituele vooruitgang. En dit is waarom mevr. Takata, die zijn inwonende leerling was, de Dai Komyo wel leerde en sommige andere leerlingen van hem misschien niet.

Hoeveel plezier we ook beleven aan de gereedschappen als de symbolen en mantra’s die Usui-san ons naliet, we moeten altijd onthouden dat we ons niet teveel door ze laten afleiden en onthouden waar ze naartoe wijzen.
Ze wijzen ons naar zuivering van onze hart/geest zodat ook wij ons Ware Zelf kunnen herontdekken en Anshin Ritsumei of “verlichting” kunnen bereiken en zodoende anderen kunnen helpen hetzelfde te bereiken.

Menselijk bewustzijn kan in een ogenblik overal naartoe gaan in het universum. Je moet je inspannen om je bewustzijn snel te ontwikkelen en niet te lang te steunen op de symbolen. – Aantekening van een leerling van Usui-san *

Handoplegging

De 12 basishandposities en de afstemmingsprocedures [met de symbolen en mantra’s] die we vandaag de dag gebruiken zijn allemaal afgeleid van Hayashi-sensei’s technieken. – Hiroshi Doi

Handoplegging is in werkelijkheid het laatste gereedschap, en zoals je inmiddels begrijpt door het verkennen van Usui-san’s leer komen de diepere aspecten van handoplegging echt door je eigen persoonlijke spirituele ontwikkeling en de helderheid van je geestestoestand.

Conclusie: Onze Hart/Geest is het Belangrijkste Element in Mikao Usui’s Leer

Aantekening van een leerling van Usui-san: “De universele wet van het grote universum en je geest moeten doorlopend geïntegreerd zijn.”

Hier zijn enkele hoofdpunten die we hebben behandeld in dit artikel:

  • Usui-san nam oefeningen en technieken in het Reikisysteem op om je te helpen focussen en te helpen je hart/geest vrij te maken.

  • Mevr. Takata noemde in haar dagboek dat we ons moeten focussen om de ware “energie” middels meditatie en concentratie vanuit onszelf naar buiten te laten komen.

  • De principes wijzen de weg naar de ultieme genezing: herontdekken van het Ware Zelf.

  • Volgens Hiroshi Doi zijn de meditaties Joshin Kokyu Ho en Hatsurei Ho enkele van de meest belangrijke elementen in Usui-san’s lessen.

  • Geest en Focus is erg belangrijk in het beoefenen van Reiki.

  • HSZSN wijst naar Juiste Geest. Wanneer we Juiste Geest zijn dan kunnen onze hart/geest en energie nooit vast komen te zitten in boosheid, bezorgdheid, angst of de beoordeling van dualistisch denken.

  • Byosen en Reiji-ho zijn slechts opstapjes naar een volledig intuïtieve behandeling zonder een techniek nodig te hebben, waarbij de energie je simpelweg leidt. Dit kan alleen beginnen te gebeuren wanneer we ons ego loslaten.

  • Door DKM te gebruiken wees Usui-san naar de ware kern van zijn lessen: het licht van Anshin Ritsumei.

  • Het diepere aspect van handoplegging komt echt door onze eigen persoonlijke spirituele ontwikkeling en de helderheid van onze geestestoestand.

Al deze punten leiden naar dezelfde conclusie: dat onze hart/geest het belangrijkste element is binnen het systeem van Reiki en dat we dit alleen kunnen zuiveren door meditatie. Dit is de fundamentele les van Mikao Usui.

Ik wil graag afsluiten met een citaat van mijn meest gewaardeerde Japanse leraar:

Het spirituele niveau van de beoefenaar wordt weerspiegeld in het effect van Reiki. Hoe meer verlicht je bent, hoe meer de effectiviteit van Reiki verhoogt, in zekere zin.

Hoe meer je Reiki beoefent om anderen te redden, hoe helderder je aangeboren licht schijnt om de wolken die je geest overschaduwen te verdrijven. Ik denk dat dit de kern is van Reiki. – Takeda Ajari

* overgenomen uit een recent gepubliceerd artikel

 Nederlandse vertaling door Frank Scholten (usui-reiki-ryoho.nl), op 6 juni 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *