Rusten in de Grote Liefde

Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

sae2

Vertaald door Ad Seelt

Van de week kreeg ik een e-mail van een student, Michael, die zei dat hij voelde dat hij, door zijn dagelijks oefening, ‘rust in de grote liefde’. 

Ik hou van die zin; ‘in de grote liefde’.

Waarom de grote liefde en niet gewoon liefde? 

Vaak als we liefde zeggen, is dit liefde vermengd met willen, noden, verlangens, overtuigingen en noem maar op. Maar ‘de grote liefde’ is vrij van dit alles: het is vrij van wat voor overtuigingen dan ook en daarom is het groot. Hier staat groot werkelijk voor het grenzeloze universum, zonder begin en eind. Dit soort groot is niet het tegengestelde van klein; het is groot zonder dualistisch framewerk, ongelimiteerd en grenzeloos. En daarom kunnen we iedereen en alles in onze liefde insluiten.

Binnen onze ‘normale’ of dagelijkse soort liefde, sluiten we veel mensen, dieren of dingen uit, al naar gelang wat we wel of niet leuk vinden. Omdat deze liefde vanuit onze beperkte geest komt, kan ze niet alles insluiten.

Maar ‘de grote liefde’ komt vanuit een open geest, en daarom kan het alles herbergen. ‘Grote Liefde’ is onze essentie, onze natuurlijke identiteit. Maar door onze opvoeding, onze angsten, overtuigingen – noem maar op – bedekken we het.

‘Grote Liefde’ is als een groot, helder licht dat in alle richtingen stroomt; het is als de zon en de maan samen. De zon en de maan hebben geen voldoening nodig. Ze willen niets als tegenprestatie en ze oordelen, labelen en onderscheiden niet. Ze schijnen alleen maar en ieder kan ervan nemen wat er nodig is.

Normale liefde is als een helder licht bedekt met vele lampenkappen: lampenkappen van boosheid, onwetendheid en overtuigingen. In onze dagelijkse meditatie oefening, halen we deze lagen weg zodat we op een dag kunnen rusten in de ‘Grote Liefde’ 

“Het Grote Licht heeft geen kleur, toch is het alle kleuren. Het overschrijdt verleden, heden en toekomst. Het bestond voor het universum verscheen en zal bestaan als het universum verdwenen is. En hoewel over dit Grote Licht nog eeuwen gesproken kan worden, kan het niet door woorden worden omschreven. Noch kan het gezien worden met de meest precieze microscoop of de krachtigste telescoop. Het is simpelweg te magnifiek om te beschrijven en het kan alleen gezien worden door de ‘Ogen van Wijsheid’. -Ven. Tong Songchol

“Rusten in Grote Liefde” betekent ook dat we op dat moment niets hoeven te doen, we hoeven alleen te zijn! Niet nodig om te scanderen, niet nodig om rituelen uit te voeren, gewoon ‘rusten in Grote Liefde’. Dit betekent dat gedurende al onze activiteiten van lopen, slapen, eten, praten en noem maar op, we kunnen ons geest-hart ‘rusten in de Grote Liefde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *