Reikistromingen en Usui Reiki Ryoho

Bronwen and Frans StieneArticles, Nederlands 1 Comment

woman standing under tree

Reiki Branches and Usui Reiki Ryoho translated into Dutch
Door Bronwen en Frans Stiene
Translated by Sinie Klomp

Vandaag de dag zijn er ongeveer meer dan 1000 verschillende Reikistromingen. In The Reiki Sourcebook vind je daar een aantal van met de details over de afstamming. De meeste stromingen hebben zich de laatste 20 jaar in het Westen ontwikkeld. Mensen hebben het onderwijs veranderd om het aan te passen aan andere geloofssystemen en beoefening – vele daarvan behoren tot de New Age beweging.

The International House of Reiki is geïnteresseerd om terug in de tijd naar de wortels van het systeem in Japan te reizen. Frans en Bronwen Stiene hebben hun masterniveau in diverse stromingen behaald, inclusief Gendai Reiki Ho en Komyo Reiki Kai, maar hebben ervoor gekozen om slechts één stroming te onderwijzen en die wordt Usui Reiki Ryoho genoemd.

Wat is Usui Reiki Ryoho?

Usui Reiki Ryoho wordt vertaald als de healingmethode van Usui met spirituele energie.

De Usui Reiki Ryoho afstamming, zoals onderwezen door The International House of Reiki, is een afspiegeling van de beoefening zoals die door Usui Mikao tijdens zijn leven werd onderwezen. Om deze reden is er geen moderne grondlegger voor deze specifieke stroming. Hoe meer onderzoek en training er op dit gebied wordt gedaan, des te meer het onderwijs zich ontwikkelt – het is een doorgaande studie.

Er zijn twee gebieden waarop de grondleggers van The International House of Reiki, Frans en Bronwen Stiene, doorgaan met het bestuderen van dit onderwijs.

Het eerste gebied is het praktische onderzoek. Oude en nieuwe Japanse Reikiboeken worden gelezen en indien nodig vertaald. Er is contact met specialisten in de Japanse cultuur, religie en op het gebied van healingwerk. Uiteindelijk vallen deze bevindingen in een grotere puzzel. Dit betekent ook les nemen bij verschillende leraren die hun eigen inzichten hebben op het gebied dat onderzocht wordt. Enkele van deze leraren waren Doi Hiroshi en Inamoto Hyakuten. Een leraar kiezen is erg belangrijk, omdat het onderwijs je ontwikkeling moet ondersteunen in plaats van dat het je op een zijspoor zet.

Het tweede studiegebied is de persoonlijke oefening. Je kunt een energetische beoefening niet begrijpen zonder persoonlijke ontwikkeling. Zonder een directe ervaring van een energetisch systeem krijg je enkel een rationeel en daardoor beperkt begrip. Frans en Bronwen onderwijzen niet enkel het systeem, maar beoefenen het ook.

De combinatie van deze twee gebieden creëert de Usui Reiki Ryoho afstamming zoals die onderwezen wordt door The International House of Reiki. Het volledige onderwijs wordt doorgegeven – praktisch en energetisch. Dit weerspiegelt de eenheid die bereikt wordt door de geest (ervaring) en het lichaam (praktijk) met elkaar te verbinden – beide worden gebruikte om een volledig begrip te krijgen van het onderwijs.

Zijn alle Usui Reiki Ryoho cursussen hetzelfde?

Nee, dat zijn ze niet. Leraren zullen altijd onderwijzen wat zij begrijpen van de Healing Methode van Usui met Spirituele Energie en dat zal afhangen van het onderzoek van de leraar en het eigen spirituele begrip van wat dat inhoudt.

De cursussen van The International House of Reiki zijn ongeëvenaard in het streven naar het beste op deze twee gebieden.

Wat hoort er specifiek bij Usui Reiki Ryoho?

Omdat dit een Japanse in plaats van een door New Age beïnvloede stroming is, wordt er niet gewerkt met het chakrasysteem, maar met het Japanse energetische systeem.

Usui Reiki Ryoho, zoals dat door The International House of Reiki wordt onderwezen, is geen Gendai Reiki Ho, Komyo Reiki Kai of onderwijs van de Usui Reiki Ryoho Gakkai. Het is een stroming die gebaseerd is op onderzoek en die ernaar streeft het onderwijs van Usui Mikao te onderwijzen.

De basis wordt gevormd door de vijf elementen van het Reikisysteem. Deze worden op elk nieuw niveau van Reiki verder uitgebreid. De vijf basiselementen van het Reikisysteem worden gedetailleerd beschreven in Reiki volgens de Japanse Traditie.

Het is een persoonlijke spirituele reis die je kunt gebruiken om jezelf te helpen, en soms anderen, om je gezonder en gelukkiger in het leven te voelen – met het onderliggende uiteindelijke doel van verlichting.

Er zijn drie niveaus: Shoden niveau I (begin onderwijs), Okuden niveau II (innerlijk onderwijs) en Shinpiden niveau III (mysterie onderwijs).

De inhoud van de cursussen is te vinden op de website.

Waarom kiezen voor een cursus van The International House of Reiki?

Als je geïnteresseerd bent in het vinden van een logische en energetische waarheid binnen het Reikisysteem, dan is dit de cursus die je op een gedegen pad van ontdekking en bewustzijn brengt.

Het gaat om het omarmen van het Reikisysteem zoals dit ooit werd onderwezen – het gaat niet om het ontwikkelen van een nieuw systeem met Japanse en Westerse oefeningen zoals bij Gendai Reiki Ho. Het gaat er ook niet om het systeem voor westerlingen gemakkelijker te bevatten te maken. Het gaat ook niet om de nadruk op Hayashi’s onderwijs, zoals Komyo Reiki Kai dat doet.

Deze Reikistroming kijkt naar wat er werd onderwezen aan het begin van de vorige eeuw in Japan door een man genaamd Usui Mikao en het onderzoekt de invloeden op zijn leven, zoals Shugendo, Japans Boeddhisme, Shinto en andere populaire healingstromingen in die tijd. Het gaat er niet om iets nieuws te creëren, maar om het oude te herontdekken.

Als je een verbinding wilt maken met dit oorspronkelijke onderwijs en wilt begrijpen hoe de elementen van het systeem aan elkaar gerelateerd zijn vanuit een Japans perspectief, dan is een cursus van The International House of Reiki op je lijf geschreven.

Wie is The International House of Reiki?

In 1998 begonnen Frans en Bronwen Stiene met een Reikicentrum in de Indiase Himalaya, om deze in 1999 te verplaatsen naar Australië, waar het de naam The International House of Reiki kreeg. Van hier uit begonnen ze met hun onderzoek naar het Reikisysteem en reisden naar Japan en Europa om hun kennis en begrip te vergroten over wat er in het systeem werd onderwezen en wat er ooit in Japan werd onderwezen. Dit onderzoek bracht hen ertoe om het eerste, volledig op onderzoek gebaseerde boek over het Reikisysteem te schrijven, The Reiki Sourcebook, en tevens volgde The Japanese Art of Reiki (Reiki volgens de Japanse Traditie), wat specifiek over healing van jezelf gaat met gebruik van Japanse technieken.

In 2006 kwam er een kaartenset uit: Reiki Techniques Card Deck, Heal Yourself Intuitively en het boekje A-Z of Reiki.

Frans en Bronwen Stiene geven momenteel les in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Azië en Australië.

En er is meer…..

The International House of Reiki is niet alleen vermaard om zijn onderzoek en het hoge onderwijsniveau, maar ook om het supportsysteem voor cursisten. Er is een speciale website alleen voor cursisten, waar cursisten vanuit de hele wereld contact hebben met elkaar en met de leraren. Cursisten hebben ook de mogelijkheid om updates van de handleidingen te krijgen. Er is gratis deelname mogelijk aan alle Reiki cursussen. En de leraar is via email, telefoon of persoonlijk bereikbaar.

Comments 1

  1. Pingback: Hoe kies je een reikimaster? - Zoveel Zonlicht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *