Hoe Je Innerlijke Energie Te Versterken

Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

tree roots
Vertaald door Ad Seelt

Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie lijden meer dan 350 miljoen mensen aan depressie. Op hun website beschrijven ze sommige van de symptomen van depressie zoals, verminderde energie wat leidt tot verminderde activiteit en verlies van blijdschap.

Wat is de reden van dit verlies van energie en vreugde in het dagelijks leven?

Meestal komt het door onze geestestoestand. Energie (Ki in het Japans) volgt de geest (aandacht), dus als de geest overal rondzwerft door angst, zorgen en boosheid, raakt onze energie uitgeput. In onze moderne tijd zijn we ook zó afgeleid en bezig met allerlei externe dingen; facebook, mobieltjes, computers, TV, hypotheken, werk, zorgen over wat anderen denken over wat we zeggen en doen en noem maar op. Deze afleidingen zorgen voor een verspreide geest en daardoor een verspreide en uitgeputte innerlijke energie, wat ons minder energiek en blij doet voelen en minder compassievol en een gebrek aan helderheid veroorzaakt.

Het systeem van Reiki is gecreëerd om de verspreide geest thuis te brengen, terug in ons eigen centrum.

Dit centrum is genoemd; hara/tanden, en zit enige vingerbreedtes onder je navel. Sta maar op en plaats je hand daar, kijk naar je hand en ontdek dat dit het centrum van je lichaam is, precies in het midden tussen je voeten en je kruin! Denk maar aan alle keren dat je uit balans ofwel off-centre voelde. Het beoefenen van Reiki kan je weer in je centrum ofwel in balans brengen.

Één van de meest belangrijke oefeningen in het systeem van Reiki is wel de joshin kokyu ho, welke zich laat vertalen als; ‘de ademhalingsmethode om in een staat van concentratie te zijn’.

Als onze geest in deze staat van concentratie is, blijven we in het huidige moment. Dan worden we niet gestoord door onnodige zorgen en angsten die onze innerlijke energie uitputten. Als we leren om bewust aanwezig te zijn, wordt onze geest en dus ook onze energie kalm. Deze vorm van concentratie noemen we ‘mindfulness’ (bewust zijn) We zijn ons bewust van het niet verspillen van innerlijke energie aan boosheid, angst, zorgen, opscheppen, liegen en onaardig zijn. Dus door concentratie/bewust zijn genereren we meer energie!
“we hebben allemaal de mogelijkheid om deze energie van bewust zijn te genereren.”
Thich Nhat Hahn

We kunnen deze energie gebruiken om onze zaken als depressie, stress en andere gezondheidsproblemen te genezen.

Stel je je centrum voor als een pot gevuld met energie en vreugde. Als we altijd bezig blijven dingen uit deze pot in allerlei richtingen te strooien, zoals het verleden en de toekomst, blijft er niets over ín de pot. En met een lege pot gaan we voelen dat we minder energie hebben om dingen te doen, raken we snel vermoeid en boos en beginnen we ons gestrest en ongelukkig te voelen.

Maar als we onze geest terug brengen naar ons innerlijk centrum, onze innerlijke pot, beginnen we juist op te laden met verse, schone energie. Deze energie is vol van vreugde en geluk die we kunnen gebruiken om met onze zaken om te gaan. En wat als we deze meditatie dagelijks doen? Dan zouden we zelfs kunnen ervaren dat deze pot/ons centrum overstroomt van gezonde, vreugdevolle, heldere, sterke en bewuste energie! Hij is zó vol geraakt dat hij begint te overstromen in alle richtingen. Deze overstromende energie kunnen we dan weer gebruiken om anderen te helpen om hun uitgeputte potten te vullen met energie, zonder onze eigen pot uit te putten, omdat die overloopt!

Dit is maar één voorbeeld van een specifieke oefening, onderwezen in het systeem van Reiki. Alle andere oefeningen, zoals de symbolen en de mantra’s, de principes, reiju/initiatie, meditatie oefeningen en handoplegging zijn gereedschappen om ons te helpen om een open compassievolle geestestoestand te creëren waarin onze eigen energie zo overstroomt van liefde dat het de de hele wereld instroomt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *