Het Reiki Pad

Cari MorenoArticles, Nederlands Leave a Comment

door Frans Stiene

Het Reiki Pad kwam tot me in een bliksemschicht. Op een dag ging ik zitten om het boek te schrijven en het vloeide gewoon uit mijn spreekwoordelijke pen. Dat was het resultaat van de training die ik in Japan had gevolgd bij mijn meester Takeda Hakusai, gedurende een aantal jaren. Die training heeft me geopend voor een veel dieper begrip van het Reiki-systeem als een pad tot het ontwaken van je essentie, je Ware Zelf.

9789463310529 Het Reiki Pad omslag

Laat je niet afschrikken door de woorden ‘gedurende een aantal jaren’ of ‘Ware Zelf’. Laat die woorden je niet het idee geven dat dit misschien niets voor jou is, of dat het te diep gaat. De leringen die ik opdeed bij mijn meester zijn geschikt voor iedereen, ongeacht of je nog nooit van Reiki hebt gehoord, al jarenlang beoefenaar bent of iemand met interesse in spiritualiteit. Met een beetje inspanning en aandacht kun je er vruchten van plukken, en die zullen voller en rijper worden wanneer je er meer tijd en oefening aan besteedt.

Het Reiki Pad is, zeg maar, een recept voor het werken met de lessen van Mikao Usui, de grondlegger van Reiki. Dit recept bestaat uit het herinneren van wie je werkelijk bent, zodat je een leven kunt leiden dat vrij is van woede en zorgen, vol van dankbaarheid, trouw aan wie je bent en het pad dat je begaat, en vervuld van mededogen voor jezelf en anderen.

In het boek begin ik met een cruciaal onderdeel van Reiki-beoefening: voorbereiding. Vaak wordt een goede voorbereiding van Reiki-beoefening vergeten, of afgeraffeld, maar net als bij ieder ander recept is het van belang om de juiste ingrediënten te gebruiken, en in de juiste volgorde. Anders krijg je niet het resultaat waar je op hoopt. En in het kader van het Reiki-systeem is het beste resultaat, het ultieme geluk waar je naar op zoek bent, het blootleggen van je Ware Zelf, je essentie, het Grote Heldere Licht dat binnenin ieder mens straalt en schittert.

Voor een goed resultaat heb je een goed recept nodig. Dan moet je het recept goed lezen én je eraan houden, dus alle ingrediënten op de juiste manier en volgorde gebruiken. Voor een leuke taart heb je bijvoorbeeld een ons boter nodig, een theekopje suiker, twee eieren, enzovoort. Neem je te veel boter, dan wordt je taart vettig. Met te veel eieren krijg je misschien taartsoep! Vervolgens moet de hele boel in de beslagkom, om gemengd te worden, maar het werkt niet om alles daar maar in één keer in te gooien. En dan moet je ook de taart nog afwerken en bakken, ook allemaal op de juiste manier. Al met al komt er heel wat bij kijken voordat je kunt genieten van een stukje zelfgebakken taart. Met het Reiki-systeem is het net zo. Reiki is niet zomaar een berg oefeningen en meditaties die je willekeurig door elkaar heen kunt gebruiken, op hoop van zegen. Neen! Mikao Usui heeft alle oefeningen die deel uitmaken van het Reiki-systeem uitgekozen om op een heel specifieke, gestructureerde manier gebruikt te worden, met de bedoeling om mensen te helpen hun Grote Heldere Licht van liefde en mededogen bloot te leggen, want dat is de diepste vorm van heling die je jezelf kunt geven. En daardoor kun je zelf ook beginnen met het helpen van anderen bij het herontdekken van hun eigen Grote Heldere Licht van liefde en compassie. Dat is het meest diepgaande wat je voor een ander kunt doen, en daarmee het hoogste doel van Het Reiki Pad. Want iedereen die leert om een leven te leiden met minder woede en zorgen, en meer dankbaarheid, vriendelijkheid, mededogen en eerlijkheid, verspreidt die goedheid in de eigen kring, in eerste instantie, maar uiteindelijk ook ver daarbuiten.

Aan de basis van deze nieuwe, hogere manier van leven ligt het begrip van wat Reiki werkelijk is. Een heel belangrijk onderdeel daarvan is begrijpen waarom Mikao Usui’s leefregels deel uitmaken van het Reiki-systeem en wat we van deze leefregels kunnen leren. En dat is dat je geest, lichaam en energie essentieel zijn voor de manier waarop je jezelf geneest, en anderen. En dat de hara – je energetische kern – van wezenlijk belang is voor je Reiki-beoefening, maar ook in het dagelijks leven. Door hierover te lezen ontstaat een dieper begrip van waar het Reiki-systeem eigenlijk om draait. En hoe dieper dat begrip is, des te meer je Reiki-beoefening vrucht zal dragen. Ook wat dat betreft lijkt Reiki op het bakken van een taart, bijvoorbeeld een appeltaart. Door het goed lezen en begrijpen van het recept, kun je er achter komen dat je daarvoor appels moet kopen en geen kersen – zelfs niet als die in de aanbieding zijn. Kortom, het lezen en begrijpen van het recept is de basis voor het verkrijgen van het gewenste resultaat.

Na de voorbereiding, besteed Het Reiki Pad aandacht aan de praktische kanten van het Reiki-systeem. Shoden Reiki I komt aan bod: wat te beoefenen, en hoe. ‘Shoden’ betekent ‘lessen voor beginners’ en Shoden Reiki vormt dan ook de basis voor de andere twee Reiki-niveaus. Als die basis niet goed is, is progressie naar die hogere niveaus niet goed te doen. Om bij de vergelijking van het recept te blijven: als je taart maar half gebakken de oven uitkomt, kun je wel leuk gaan glazuren, maar dat zal het resultaat niet veel goed doen. Je kunt er beter voor zorgen dat de basis goed is.

Onderdelen van Shoden Reiki die ik behandel in Het Reiki Pad zijn de leefregels, genezing met de handen – bij jezelf en anderen – en specifieke meditatieve oefeningen die deel uitmaken van het traditioneel Japanse Reiki-systeem.

Vervolgens is daar Okuden Reiki II. ‘Okuden’ betekent ‘innerlijke, verborgen lessen’ en wijst op dat wat verborgen ligt binnenin je. Dat is het Grote Heldere Licht van liefde en mededogen. Dit licht blootleggen is nog niet zo makkelijk, want meestal ligt het bedolven onder vele lagen van woede en zorgen, bijvoorbeeld. Daarom heeft Mikao heel specifieke gereedschappen, symbolen en mantra’s opgenomen in dit lesniveau, om iedereen te helpen het innerlijk juweel te herontdekken dat het Ware Zelf is. Er is daarbij speciale aandacht voor de traditioneel Japanse visie op deze symbolen en mantra’s. Door werkelijk te begrijpen waarom die symbolen en mantra’s deel uitmaken van het Reiki-systeem, én hoe je ermee kunt werken, krijg je meer helderheid. En meer helderheid over het proces geeft een beter resultaat, net als bij het bakken van een taart.

Na Okuden Reiki II gaat de aandacht, heel verrassend, naar Shinpiden Reiki III. ‘Shinpiden’ betekent ‘mysterieleer’ en gaat helemaal over het mysterie van het leven; over wie we werkelijk zijn. De bijbehorende symbool en mantra worden behandeld, net als de ‘Reiju’ de afstemming, of inwijding. Dit zijn ook allemaal onderdelen van het recept dat Mikao Usui ons heeft gegeven. Om al deze onderdelen van het Reiki-systeem werkelijk te begrijpen, is het goed om oog te hebben voor de historische achtergronden van de oefeningen die deel uitmaken van het Reiki-systeem. Door te zien waar Mikao Usui zijn lessen en oefeningen vandaan heeft, wordt de aard van het Reiki-systeem duidelijker, waardoor meteen ook duidelijker wordt hoe je deze lessen kunt begrijpen en hoe je de oefeningen het beste kunt uitvoeren. Dit vergroot het begrip van de voordelen die je wachten wanneer je je Reiki-beoefening verdiept.

Maar net zoals het lezen van een recept niet genoeg is om een taart te bakken, is het lezen van een boek over Reiki niet genoeg om je Grote Heldere Licht bloot te leggen. Daarvoor moet je gaan zitten en oefenen. Daarom zul je in Het Reiki Pad ook praktische aanwijzingen en oefeningen vinden, zodat je dit allemaal zelf kunt ontdekken. Een recept lezen stilt je honger niet, behalve dan misschien een honger naar kennis. Maar om je maag te vullen, zul je het recept moeten volgen, de taart moeten bakken en daar vervolgens van eten. Alleen dan zul je echt de diepste heerlijkheid van de taart begrijpen en ervaren. Zo is het ook met Het Reiki Pad, het recept voor het blootleggen van de heerlijke taart die je in je draagt.

Het Reiki Pad leidt je naar het worden van een beter menselijk wezen, je woede en zorgen verzachtend, zodat je kunt gaan leven in een wereld van mededogen en vriendelijkheid. Dit boek is een aanrader voor iedereen, maar ronduit verplicht leesvoer voor iedere Reiki-beoefenaar en -leraar die meer wil leven en onderwijzen vanuit een diepgaande liefde voor mensen, het leven en de wereld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *