Handoplegging als meditatie

Frans StieneArticles, Nederlands Leave a Comment

franshandhead

Vertaald door Ad Seelt

Handoplegging op onszelf en anderen is in essentie een vorm van bewegende meditatie.

Maar om handoplegging meditatie te laten zijn, moeten er wel een aantal factoren meespelen.

Vaak, als we handoplegging op onszelf uitvoeren, vallen we in slaap. Dat kunnen we dus niet echt meditatie meer noemen omdat er geen helderheid en focus is en we zijn niet bewust.

Vaak, als we handoplegging bij anderen toepassen raken we afgeleid door ons denkproces. We dwalen af naar verleden, heden of toekomst, misschien dwalen we af naar wat onze zintuigen ervaren; we beginnen de ervaring te volgen, zogezegd, in plaats van bewust te zijn. Dus als ons bewustzijn wordt afgeleid door ons denkproces, houdt handoplegging ook op meditatie te zijn.

Als iemand een handopleggingssessie bij ons uitvoert, kan dit ook een meditatie worden. Maar, ook hier geldt, vaak vallen we in slaap of worden we afgeleid door al onze zintuigen. Maar, als we bewust blijven gedurende de sessie, kan handoplegging op onszelf, dóór iemand anders, ook een meditatie worden. 

“Het eerste wonder voortgebracht door bewust – zijn (mindfulness) is je eigen aanwezigheid, je échte aanwezigheid. Met deze energie vloeiend in je, wordt je volkomen levend. Als de energie van het bewuste – zijn in je vloeit, vloeit Boeddha in je. De energie van bewust – zijn is de energie van Boeddha. Het is gelijk aan de Heilige Geest. Waar de Heilige Geest is, is ook begrip, leven, heling en compassie. Waar bewust – zijn is, is het ware leven, soliditeit, vrijheid en ook manifestatie. We hebben allemaal de mogelijkheid deze energie van bewust – zijn op te wekken.” – Thich Nhat Hanh

Als we bewust – zijn(mindful) gedurende handoplegging, op onszelf of anderen of als iemand anders het op ons uitvoert, wordt handoplegging meditatie.

Waarom is het zo essentieel om handoplegging meditatie te laten worden? Omdat, als we in een geestestoestand van meditatie zijn, we bewust – zijn.Bewust – zijn creëert een open, ruimtelijke geestestoestand waarin de energie vrijelijk door ons heen kan vloeien. Deze vrij vloeiende energie brengt ons op zijn beurt naar een veel dieper niveau van heling dan wanneer we afgeleid worden door onze zintuigen gedurende een handopleggingssessie.

Als we beginnen te bewegen naar een ruimte van meditatie gedurende handoplegging, gaat onze energie vrijer vloeien, omdat het niet gevangen wordt gehouden door dagelijkse dingen waar we aan denken.

Zoals Thich Nhat Nanh zegt;”De energie van bewust – zijn is de energie van Boeddha”. Met andere woorden, de energie van bewust – zijn is de energie van de hele kosmos.

Meestentijds zwerven onze gedachten overal, afgeleid door verleden, heden, toekomst, afgeleid door al onze zintuigen. In deze afgeleide staat realiseren we niet ons volledig potentieel om de energie van de kosmos te zijn. Omdat energie de geest volgt, is het dus essentieel om mindful te zijn gedurende handoplegging, zodat het een bewegende meditatie oefening wordt. Zou het prachtig zijn als we iemand de hele kosmos kunnen aanbieden in plaats van alleen onze verwarde “apen”gedachten? Met bewust – zijn, door een handoplegging die een bewegende meditatie is, kunnen we dat. 

Dit wordt, natuurlijk, ook in de principes uitgelegd; de principes zeggen ons bewust te zijn (mindful). Het woord principe kan ook worden uitgelegd als instructie; dus geven de principes ons instructies over hoe een handopleggingssessie uit te voeren, in de staat van bewust – zijn die de principes zelf ons helpen ontwikkelen. In feite, zijn alle andere gereedschappen binnen het systeem van Reiki hier op gericht. Daarom, hoe dieper we in de beoefening van het systeem van Reiki gaan, hoe méér we bewust worden en hoe méér handoplegging een meditatieoefening wordt, hoe méér we onze verbinding met de kosmos herinneren en hoe méér vrije energie door ons vloeit om heling te laten gebeuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *