Vertaald door Ad Seelt
‘Wees in het nu”, “wees in het huidige moment”. Dit zijn zinnen die we steeds vaker horen in de huidige mindfulness beweging. Maar hoe meer ik kijk naar het nu en het huidige moment, hoe meer ik me realiseer dat ze niet te vinden zijn! Elke keer als ik ze probeer te grijpen, slippen ze tussen mijn vingers door alsof ik lucht grijp.
Probeer het zelf maar. Kun jij het nu vinden? Kun jij het huidige moment vinden? Als we echt gaan onderzoeken en beter kijken, gaan we zien dat zowel het nu als het huidige moment niet te vinden is. Op het moment dat je “nu” zegt, is dat al verleden. Zodra we denken dat we in het huidige moment zijn is dat al verleden. Dus als we onze aandachtsoefeningen dieper en dieper voeren, gaan we zien dat er geen nu of huidig moment is.
Het nu of huidig moment is voor veel mensen alleen een doelmatig middel. Ze voelen dat ze het kunnen gebruiken als richtpunt voor hun oefening, worden daardoor minder afgeleid. Het helpt hen om een beetje van het verleden en de toekomst los te laten, maar het is pas een eerste stap.
Ergens moeten we toch een keer het nu en het huidige moment loslaten, volledig vrij komend van elk van de drie tijden. Dit betekent niet dat we niet kunnen plannen voor wat we morgen willen doen. Maar zodra het gepland is, moeten we het loslaten – geen zorgen of angst, alleen vrij.
Huidig moment betekent eigenlijk, aanwezig zijn, niet afgeleid worden door heden, verleden en toekomst. Niet worden afgeleid door het nu. veel onderwijzer(es)s(en) zeggen; “laat het het verleden en de toekomst los; wees in het nu”. Maar het nu en het huidige moment, zelfs als we het niet kunnen vinden, is ook een afleiding omdat we zelfs kunnen zeggen dat iets in het nu is terwijl we denken aan het verleden of de toekomst. We denken niet over het verleden in het verleden; we denken niet aan de toekomst in de toekomst. We denken niet aan het nu, in het huidige moment. Daarom, moeten we ook het nu en het huidige moment loslaten, omdat het alleen dan is dat we niet meer afgeleid worden door het verleden en de toekomst.
Om dus echt dieper in aandacht en spirituele oefening te gaan, moeten we het labelen van zaken als verleden, heden of toekomst allemaal loslaten. Door een label te hangen aan tijd, raken we meer en meer afgeleid van onze werkelijke identiteit die vrij is van de drie tijden: verleden, heden en toekomst.
In feite, als we de drie tijden loslaten, gaan we meer tijd krijgen omdat we normaal gesproken zo vast zitten aan tijd dat het beperkingen creëert. Ik heb maar 5 minuten – ik moet dit in een uur doen. Dit creëert allemaal beperkingen; dus als we deze beperkingen loslaten, zullen we zien dat we veel meer tijd hebben om dingen te doen!
Vaak regelen we specifieke tijden voor onze meditatie oefeningen: 20 minuten, 45 minuten, noem maar op. Maar als we dieper gaan, zullen we ons realiseren dat beperkte tijd, beperkte meditatie creëert. Meditatie is een geesteshouding, volledig aandachtig zijn, niet afgeleid door verleden, heden of toekomst. En dit moet worden geïntegreerd in alles wat we doen, gedurende dag en nacht. Dus als we alleen in deze meditatieve staat kunnen blijven voor 20 of 45 minuten, beperken we onszelf. Meditatie moet het leven worden en het leven meditatie.
Tilopa (988-1069), een indiaase yogi, wijst hier duidelijk op in zijn lessen;
“Volg niet wat in het verleden ligt en nodig de toekomst niet uit. Speculeer niet over het heden en mediteer niet met het intellect. Analyseer niet met onsamenhangende gedachten; ontspan je geest volledig.”
Door oefening, als we beginnen om ons volgen, uitnodigen, speculeren en analyseren los te laten, kunnen we ook onze geest volledig ontspannen – niet in een “nu” dat niet bestaat, maar in de tijdloze vloed van het universum en onze Ware Identiteit
Based in Holland, Frans Stiene teaches in North America, Europe, UK, Australia and Asia.
Frans is also the author of Reiki Insights, it is the continuation of his previous book The Inner Heart of Reiki, taking your personal practice and understanding of the system of Reiki yet another step deeper.